Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

 

Z racji tego, że początek Nowego Roku rozpoczynamy chorobą, która trwa już od dwóch tygodni (moje dzieci, mąż i ja), tradycyjnie gotuję rosół, kolejny już zresztą ;)



Rosół przeważnie gotuję na indyku, uwielbiamy jego smak.

Jednak tym razem, jako, że mieliśmy na  noworoczny obiad pieczoną Gęś z jabłkami i nie miałam co zrobić z szyją i podrobami, postanowiłam dodać je do indyka.

W ten sposób powstał wspaniały, aromatyczny rosół, którym cała rodzina była zachwycona.

 

W sezonie wiosenno-letnim polecam, zamiast korzenia pietruszki i selera, dać natkę, a dodatkowo wzbogacić smak lubczykiem, wtedy rosół będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

 

Oczywiście gęsie podroby możecie zastąpić indykiem lub kurczakiem :-)



Składniki:

- 1 skrzydło z indyka

- podroby i szyją z 1 gęsi

- ok 4-5 marchwi

- 1 korzeń pietruszki

- kawałek korzenia selera

- 1 spora cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2,3 listki laurowe

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- sól, pieprz do smaku

- ok 2,5 litra wody

 

Mięso należy wymoczyć przez  ok. 1 godzinę.

Następnie wylewamy wodę.

Wkładamy do garnka indyka, podroby i szyję z gęsi oraz włoszczyznę.

Cebulę i czosnek możemy grilować na patelni, aby lekko się podpiekły, w ten sposób uzyskamy ładniejszy kolor rosołu  i wspaniały aromat.

Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny.

Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy z makaronem jajecznym nitki, pokrojoną  gotowaną marchewką.

Oczywiście jeśli lubicie, możecie też nałożyć sobie mięsko, jest pyszne i mięciutkie, ale ja tym razem użyłam je do pasztetu, który będzie innym przepisie.

Posypujemy świeżą natką pietruszki.

 



Smacznego :-)