Odwiedza nas 223 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

 

Z racji tego, że początek Nowego Roku rozpoczynamy chorobą, która trwa już od dwóch tygodni (moje dzieci, mąż i ja), tradycyjnie gotuję rosół, kolejny już zresztą ;)



Rosół przeważnie gotuję na indyku, uwielbiamy jego smak.

Jednak tym razem, jako, że mieliśmy na  noworoczny obiad pieczoną Gęś z jabłkami i nie miałam co zrobić z szyją i podrobami, postanowiłam dodać je do indyka.

W ten sposób powstał wspaniały, aromatyczny rosół, którym cała rodzina była zachwycona.

 

W sezonie wiosenno-letnim polecam, zamiast korzenia pietruszki i selera, dać natkę, a dodatkowo wzbogacić smak lubczykiem, wtedy rosół będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

 

Oczywiście gęsie podroby możecie zastąpić indykiem lub kurczakiem :-)



Składniki:

- 1 skrzydło z indyka

- podroby i szyją z 1 gęsi

- ok 4-5 marchwi

- 1 korzeń pietruszki

- kawałek korzenia selera

- 1 spora cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2,3 listki laurowe

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- sól, pieprz do smaku

- ok 2,5 litra wody

 

Mięso należy wymoczyć przez  ok. 1 godzinę.

Następnie wylewamy wodę.

Wkładamy do garnka indyka, podroby i szyję z gęsi oraz włoszczyznę.

Cebulę i czosnek możemy grilować na patelni, aby lekko się podpiekły, w ten sposób uzyskamy ładniejszy kolor rosołu  i wspaniały aromat.

Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 2 godziny.

Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy z makaronem jajecznym nitki, pokrojoną  gotowaną marchewką.

Oczywiście jeśli lubicie, możecie też nałożyć sobie mięsko, jest pyszne i mięciutkie, ale ja tym razem użyłam je do pasztetu, który będzie innym przepisie.

Posypujemy świeżą natką pietruszki.

 



Smacznego :-)

Komentarze   

lidia
0 #1 lidia 2017-12-17 15:37
uwielbiam rosoly.
ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa za niskie. dodalabym wiecej indyka a .zwlaszcza uda itp

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram