Prosta zupa, chyba prostszej być nie mogło :-)
Powstała dzisiaj spontanicznie, gdyż gotowałam ją dla mojej chorej Teściowej.
Zupa ma dość jasny kolor, powód, jest ugotowana z białych i zielonych szparagów, gdyż tych drugich mi zabrakło. Osobiście polecam ugotować tylko z zielonych.
Zdrowa, pożywna i wg mnie smaczna, chociaż przyznam się szczerze, że zupę krem ze szparagów jadłam po raz pierwszy, tak więc może inne przepisy są smaczniejsze ;-)
Składniki:
- 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego (miałam akurat rosół z indyka, tak więc go użyłam)
- ok 8-10 szt zielonych szparagów (użyłam pół na pół zielonych i białych, gdyż miałam za mało zielonych)
- ok 6 różyczek brokuła
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka suszonej lub posiekanej bazylii
- szczypta czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
Bulion podgrzewamy. Szparagi obieramy, kroimy na 2 cm kawałki. Jeśli dolna część jest lekko stwardniała, odkrajamy, wyrzucamy.
Szparagi i różyczki brokuła dodajemy do bulionu, gotujemy do miękkości.
Następnie miksujemy blenderem na jednolity krem.
Doprawiamy pieprzem i cukrem, dodajemy śmietanę.
Posypujemy bazylią i mieszamy aby nasza zupa krem przeszła wszystkimi smakami.
No i gotowe :-)
Smacznego !