Grochówka, pyszna :-)

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jedna z naszych tradycyjnych zup. Bardzo sycąca, pożywna, smaczna.

Groch zawiera sporo błonnika, więc i zdrowa.

Moja idealna grochówka jest gotowana na żebrach wieprzowych i wędzonym boczku, nie jest rzadka, ale tez nie aż tak mocno gęsta , żeby łyżka stała pionowo ;-)

Zawsze gotuję większy garnek, aby wystarczyła nam na dwa dni, gdyż na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.

 

Osobiście na przełomie wiosna/lato wolimy lżejsze zupy, ale z racji tego, że gotowałam również dla mojego Teścia, który lubi tylko tradycyjne dania, ta zupa była idealna.

Fakt, strzał w dziesiątkę :-)

 

 

 

Składniki dla 4 osobowej rodziny na dwa dni ;-) :

- 400 g całego niełuskanego grochu

- 700 g żeberek wieprzowych

- 100 g wędzonego boczku

- 1 duża cebula

- 2 spore marchwie

- ok 6 ziemniaków

- 1 spora łodyga świeżego lubczyku

- natka selera

- natka pietruszki, niecałe pół pęczka

- 3 liście laurowe

- 6 ziarenek ziela angielskiego

- majeranek

- sól

- świeżo mielony czarny pieprz

- 2 l wody + woda do namoczenia grochu

 

 

Przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej wieczorem.

Groch płuczemy i zalewamy wodą tak, aby było  trochę więcej niż grochu. Zostawiamy na noc.

Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, jeśli trzeba, dolewamy odrobinę podczas gotowania.

Groch będzie odpowiednio ugotowany, gdy łuski zaczną odchodzić od ziaren.

 

Żeberka płuczemy, wkładamy do garnka. Dodajemy marchew pokrojoną na grube półplastry, cebulę i boczek pokrojone w kosteczkę a także lubczyk, seler i pietruszkę (jeśli nie macie natki, to możecie użyć mały kawałek selera i 1 mniejszy korzeń pietruszki aczkolwiek zielenina będzie bardziej aromatyczna ), liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy 2 l wody.

Wszystko gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie, ok. 1- 1,5 godziny.

Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowany groch, gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Zupa zgęstnieje po paru godzinach, a na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.

 

 

Smacznego :-)