Zupa marchewkowa na indyku z lubczykiem i bazylią

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Zupa marchewkowa na indyku z lubczykiem i bazylią - 2.5 out of 5 based on 2 votes

 

Najprostsza, najzwyklejsza zupa marchewkowa, a jednak niezwykła, gdyż swój wspaniały smak zawdzięcza aromatycznemu lubczykowi i dodatkiem suszonej bazylii.

Marchewkową gotuję na mięsie z indyka, dzięki czemu jest pyszna.

Nadaje się dla dorosłych jak i dzieciaczków, które, przypuszczam, że będą zachwycone smakiem.

Moje dzieci zajadają ją, aż  "uszy się trzęsą" ;-)

Przeważnie gotuję ją na dwa dni, dla mnie i dzieci jako danie główne, dla mojego Męża jako pierwsze danie.

 

Polecam serdecznie :-)

 

 

Składniki:

- 1 duże skrzydło z indyka (lub udziec średniej wielkości)

- 1 średnia cebula

- 7-8 szt średniej wielkości marchewek

- 5 ziemniaków (średniej wielkości)

- 2 ząbki czosnku

- 4 liście świeżego lubczyku (może być też 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku, ale bardziej aromatyczny jest świeży, można dostać go w doniczkach w    marketach, polecam 

  również wysiać sobie do doniczki, jest wspaniałym ziołem do innych zup, potraw, np. gołąbków)

- 5 listków natki selera

- 0,5 pęczka natki pietruszki

- 3 liście laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 2,5 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka bazylli suszonej

 

 

Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 l zimnej wody, gotujemy ok 1 godz na wolnym ogniu.

Między czasie przygotowujemy warzywa, marchew kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę.

Po 1 godzinie dodajemy cebulę, czosnek, marchew, ziemniaki.

Dodajemy też lubczyk z pietruszką i selerem, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 15-20 minut do momentu, gdy warzywa zmiękną.

Pod koniec doprawiamy zupę solą i suszoną bazylią.

Jeśli chcecie, możecie wybrać zieleninę z zupy, aczkolwiek my jemy wszystko !

 

Podajemy przybrane świeżą bazylią.

 

 

Smacznego :-)