Smalec z jabłkiem i cebulą

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Smalec z jabłkiem i cebulą - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Może Ktoś z Was napisze, że smalec jest przecież tłusty, jak można to jeść, ile to kalorii, itp...


A ja Wam na to - Kochani, smalec jedli Nasi Pradziadkowie, Dziadkowie, czasem i Rodzice.

Jest bardzo syty, treściwy, więc nie trzeba jeść go dużo.


Od kiedy pamiętam, moje obie Babcie, jak i Mama przetapiają smalec lub słoninę.

I wiecie co ? Wszystkie Trzy zawsze były szczupłe !

Także to nie kwestia smalcu a ogólnego odżywiania ;-)


Ale wracając do smalcu, ja lubię przede wszystkim taki, gdzie bardziej od tłuszczu czuć dodatki, musi być ich dużo. Zioła to oczywista sprawa, ale w moim przypadku są świeże, smalec przechodzi wtedy wspaniałym aromatem.

Przepis zaczerpnięty z gazety "Sielskie Życie",  polecam !

 

 



Składniki:

- 250 g  smalcu wieprzowego

- 250 g smalcu gęsiego( ew. można dać wieprzowego)

- 250 g cebuli

- 250 g jabłek

- 2 łodyżki bylicy pospolitej (nie dawałam)

- pęczek świeżego majeranku (opcjonalnie może być suszony, wtedy dajemy mniej )

- 4 łodyżki natki pietruszki

- 1 listek laurowy

- sól

- świeżo zmielony pieprz

 



Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Wszystkie zioła drobno siekamy.

W garnku roztapiamy razem oba smalce.

W lekko wrzącym tłuszczu gotujemy jabłka z cebula przez ok 3-4 minuty.

Następnie dodajemy zioła, sól i pieprz.

Lekko ostygły smalec odstawiamy w kamionkowym garnuszku, żeby całkowicie ostygł.

Od czasu do czasu mieszamy.

 


Smacznego !