Kolejna odsłona pałek z kurczaka, z inną marynatą, z czosnkiem, cebulą, papryką słodką, majerankiem.
Proste i smaczne danie na obiad, jak i na przyjęcie urodzinowe, Na pewno Wam i Waszym dzieciom posmakują :)
Ważne jest to, aby kurczaka zamarynować dużo wcześniej, najlepiej na noc. Wtedy będzie aromatyczny i soczysty.
Składniki:
- 10 pałek od kurczaka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 średniej cebuli
- 2,5 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej
- 4 ziarenka ziela angielskiego (lekko zmiażdżone, aby uwolniły swój aromat)
- 3 listki laurowe
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki stołowe majeranku
Z oleju i wszystkich przypraw robimy marynatę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę a czosnek starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy wszystko ze sobą.
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, wkładamy do miski z marynatą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc (zawsze zostawiam na noc).
Na drugi dzień wkładamy nasze pałki do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy przez ok 1 godzinę.
Pałki podajemy z ziemniakami, frytkami, surówkami, sałatką z ogórkiem i śmietaną...
Smacznego :)