Pałki z kurczaka II

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

 

Kolejna odsłona pałek z kurczaka, z inną marynatą, z czosnkiem, cebulą, papryką słodką, majerankiem.

Proste i smaczne danie na obiad, jak i na przyjęcie urodzinowe, Na pewno Wam i Waszym dzieciom posmakują :)

Ważne jest to, aby kurczaka zamarynować dużo wcześniej, najlepiej na noc. Wtedy będzie aromatyczny i soczysty.

 

Składniki:

- 10 pałek od kurczaka

- 1/4 szklanki oleju rzepakowego

- 3 ząbki czosnku

- 1/4 średniej cebuli

- 2,5 łyżeczki soli

- 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej

- 4 ziarenka ziela angielskiego (lekko zmiażdżone, aby uwolniły swój aromat)

- 3 listki laurowe

- 1 płaska łyżeczka pieprzu

- 2 łyżki stołowe majeranku

 

Z oleju i wszystkich przypraw robimy marynatę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobna kosteczkę a czosnek starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę.

Mieszamy wszystko ze sobą.

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, wkładamy do miski z marynatą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc (zawsze zostawiam na noc).

 

Na drugi dzień wkładamy nasze pałki do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną wody.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy przez ok 1 godzinę.

 

Pałki podajemy z ziemniakami, frytkami, surówkami, sałatką z ogórkiem i śmietaną...

 

 

Smacznego :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram