Kotlety mielone, najlepsze !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kotlety mielone, najlepsze ! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Kotlety mielone, nasze tradycyjne polskie danie.

Mogą być na prawdę smaczne, jeśli porządnie je przyrządzimy.

Problem w tym, że często je przypalamy i smażymy na dużej ilości tłuszczu, przez co już na samym wstępie są niezdrowe.

 

Moje kotlety mielone smażę na niewielkiej ilości oleju, zmniejszam temperaturę, wydłużam czas smażenia, przez co są bardzo soczyste.

Oprócz cebuli, dodatek czosnku oraz natki pietruszki podkręca ich smak.

I zasadę mam jedną, nie panieruję moich kotletów w tartej bułce !!!

Spróbujcie, jakie pyszne mogą być zwykłe kotlety mielone, a nie pożałujecie :-)

 

 

 

Składniki na ok. 15 średnich kotletów:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego( szynka, łopatka) lub drobiowego(pierś z kurczaka lub indyka)

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- pół natki pietruszki

- sól, pieprz do smaku

- 1 jajko

- 1 bułka kajzerka

- mleko do umoczenia bułki

- ok. 3 łyżki oleju rzepakowego

 

 

Mielone wykładamy do miski. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, czosnek starty na drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, 1 jajko oraz sól i pieprz.

Bułkę namaczamy wcześniej w mleku aby całkowicie zmiękła, nie odciskamy dokładnie, bułka z dodatkiem mleka nada naszemu mięsu soczystości.

Nie panierujemy!

Formujemy ok 15 kulek, lekko je spłaszczamy.

 

Patelnie wraz z olejem mocno rozgrzewamy.

Wykładamy nasze kotlety i od razu zmniejszamy ogień w kuchence gazowej do minimum, natomiast na płycie elektrycznej lub ceramicznej  stopień grzania zmniejszamy do 4 lub 5.

Kotlety smażymy powoli, mięso ma się dobrze usmażyć a jednocześnie w środku ma być soczyste. Nie ma być tez przypalone.

Smażymy z każdej strony przez ok 7-8 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

 

 

Moje kotlety zazwyczaj podaję z ziemniaczanymi puree i buraczkami lub sałatą, ogórkiem i rzodkiewką w śmietanie w sezonie, polecam.

 

Polecam serdecznie :-)