Pieczona kaczka w sosie jabłkowo-morelowym z kopytkami i duszoną czerwoną kapustą

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczona kaczka w sosie jabłkowo-morelowym z kopytkami i duszoną czerwoną kapustą - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 Uwielbiam kaczkę !!!

Jest to jedno z moich ulubionych mięs drobiowych.
Przede wszystkim ma mało tłuszczu, niedużo mięsa, ale najważniejsze jest to, że raczej kaczki mało kiedy są faszerowane hormonami tak jak kurczaki.
No i oczywiście kacze mięso jest pyszne !

Moja Mama nie piekła w domu kaczki, chociaż mój Tata uwielbia.
Zawsze powtarzała, że ma dosyć jej smaku z dzieciństwa, gdyż moja Babcie często piekła.
Więc jak się domyślacie, nie znałam wcześniej smaku kaczki.

Pierwszy raz jadłam właśnie kaczkę z jabłkami u mojej Teściowej, od 7 lat, kiedy to jestem po ślubie z moim Mężem, kaczka zawsze jest u Teściowej na święta Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc.
Owszem, są i inne mięsiwa, ale to jest obowiązkowe danie podczas świątecznego obiadu :-)

Od tamtej pory kaczkę piekę również i ja, dzięki czemu mój Tata ma okazję sobie zjeść ;)
Dzisiaj zaprezentuję Wam bardziej tradycyjny przepis na Kaczkę z jabłkami i morelami a do tego kopytka i czerwona duszona kapusta, która wg mnie pasuje tu idealnie.

 

 

 

Składniki na pieczoną kaczkę:
- 1 kaczka ( mogą być też udka)
- 3 kwaśne jabłka (szara reneta)
- ok. 6-8 suszonych moreli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- olej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść lurowy-
- majeranek

 

Kaczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Robimy marynatę: olej, 2 posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 łyżkę majeranku, sól i pieprz mieszamy razem. Kaczkę wkładamy do marynaty, nacieramy dokładnie, przykrywamy naczynie folią aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień wyjmujemy kaczkę z marynaty (marynaty nie używam do sosu, gdyż byłby za tłusty), wykładamy na blachę lub do brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 1 do 1,5 godziny.
W połowie pieczenia dodajemy jabłka i morele, podlewamy powstałym sosem, w razie potrzeby dolewamy trochę wody.

 

 

Składniki na kopytka:
- 450-500 g ziemniaków, najlepiej ugotowanych dnia poprzedniego, przepuszczonych przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozbitych tłuczkiem
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy (bardziej chodzi o kolor niż o walory smakowe)
- 1 jajko

Ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i kurkumą, zagniatamy.
Ciasto na kopytka rolujemy w wałek, lekko spłaszczamy i tniemy nieduże kawałki na skos.
Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody, chwilę po wypłynięciu, wykładamy na talerz.
Do dekoracji można posypać pietruszką.

 

Składniki na duszoną czerwoną kapustę:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 2 średnie cebule
- 1 większe jabłko
- garść rodzynek
- cukier, sól, ocet pieprz
- olej do przesmażenia
- 1 łyżka mąki pszennej do zasmażki

 

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut.
Następnie odlewamy trochę wody, dodajemy pokrojone jabłko z odrobiną octu do smaku, a także sól, pieprz i cukier.
Gotujemy aż jabłko całkowicie zmięknie.
Pod koniec dodajemy podsmażoną na oleju cebulę z łyżką mąki i podgotowujemy jeszcze ok 10 minut.

 


Smacznego !