POLECAMY
Profesjonalne strony internetowe
już od 400,00 zł
_______________________
_______________________
Dystrybutor maszyn ogrodniczych
_______________________
Kancelaria radcy prawnego Tczew
_______________________
Dzisiaj pyszny obiad, dla lubiących grzyby.
Jako, że mam zawsze na zimę zamrożone kurki, postanowiłam dzisiaj z nich skorzystać.
Wczoraj Mąż zaprosił mnie na obiad do restauracji (taki dodatek do naszej poniedziałkowej Rocznicy), ale niestety wróciliśmy dość głodni.
Nie dlatego, że zbyt mało jedzenia zostało nam podane, ale w smaku było nie najlepsze.
Okazało się, że ostatnimi czasy zmienił się kucharz, no niestety szału nie ma, a kiedyś serwowali na prawdę smaczne jedzenie.
Zamówiłam sobie Schab z kurkami i serem pleśniowym, do tego pieczone ziemniaczki i mix sałat z chyba vinegretem (chociaż tak to nie smakowało)...
Tak więc, postanowiłam odtworzyć podobne danie w mojej wersji, która nie chwaląc się, była o wiele smaczniejsza ;-)
Składniki:
- 1/2 filetu z piersi kurczaka (dość sporej wielkości)
- ok.180-200 g mrozonuch kurek (w sezonie oczywiście świeże)
- 1 opak. mozzarelli ( ok 100-120 g)
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego ( dałam rosół z indyka, gdyż akurat miałam)
- 1 jajko
- bułka tarta
1/2 główki sałaty lodowej
- kilka plasterków świeżego ogórka szklarniowego
- 1 pomidor śliwkowy
- szczypiorek
Dressing:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- sok z połowy małej cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
Pierś z kurczaka kroimy na plastry (wyszły mi 3 szt), delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
przyprawiamy solą i pieprzem.
Kurki rozmrażamy gotując przez ok 10 minut we wrzątku. Następnie dodajemy masło, podsmażamy.
Dodajemy bulion i gotujemy do momentu, gdy wyparuje, grzyby doprawiamy jeszcze sola i pieprzem, na koniec dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy z ognia.
Mozzarellę kroimy na plastry, tak aby 2 szt przypadały na 1 szt mięsa.
Kładziemy na przyprawionej piersi, przy górnym końcu, następnie nakładamy farsz z kurek.Mięso zawijamy jak na zrazy.
Obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Podsmażamy pod przykryciem z obu stron, aż mięso będzie miękkie i soczyste a mozzarella się w środku lekko roztopi(ok 20 minut).
Sałatę rwiemy na mniejsze części, ogórka i pomidora kroimy na półplasterki, układamy na sałacie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy dressing, polewamy nim sałatkę.
Gdy pierś z kurczaka będzie już gotowa, kroimy ją na pól po skosie, kawałki układamy jeden na drugim, podajemy z sałatą.
Dodatkowo możemy podać z frytkami, lub pieczonymi ziemniakami, aczkolwiek nam wystarczyły porcje mięso + sałata ;-)
Polecam !