Odwiedza nas 190 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Gołąbki z kapusty pekińskiej - 4.7 out of 5 based on 15 votes

noz stanley interlock 18mm 10 018 14 99 zl

powiększ zdjęcie

Wczoraj była sobota, zaplanowałam sobie, że na obiad zrobię gołąbki.

Już jakiś czas ich nie mieliśmy, wiec Mąż bardzo ucieszył się z tej wiadomości :-)

Pamiętam jak dziś gołąbki mojej Cioci Hali, zawsze były rewelacyjne i zajadałam się nimi bez pamięci.

Nie były zbyt pomidorowe, ale też nie w sosie własnym.

Postanowiłam iść tym tropem, ale z pewnymi modyfikacjami, bo dlaczego nie spróbować jeszcze bardziej udoskonalić te wspaniałe gołąbki ;-)

Zamiast kapusty włoskiej, dałam kapustę pekińską,dzięki której jeszcze szybciej gołąbki są gotowe.

Do farszu mięsno-ryżowego dodałam dodałam suszone grzyby. Możecie pominąć ten dodatek, ale jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę.

Mój Mąż zawsze lubił gołąbki w sosie własnym, natomiast ja, lekko pomidorowe, także dodatek koncentratu jest w niewielkiej ilości, ale na tyle wystarczający,

że dodaje odpowiedniego smaku.

Majeranek w sosie, tak jak natka pietruszki w farszu, sprawiają, ze gołąbki są bardziej aromatyczne.

Naprawdę Wam polecam, szczególnie kapustę pekińską, już nigdy nie zrobicie tradycyjnych gołąbków ;-)

 

 

 

Składniki na ok. 12 gołąbków:

- 1 duża główka kapusty pekińskiej 

Farsz:

- 300 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)

- 0,5 szklanki ryżu

- 2 szklanki wody

- 1 średnia cebula

- 1,5 łyżki oleju

- 10 g suszonych grzybów ( mogą być też pieczarki)

- ok. 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki

- sól, pieprz

Sos:

- 1 l bulionu (użyłam rosół z kurczaka i indyka)

- 1 średnia cebula

- 1,5 łyżki oleju

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki gęstej słodkiej śmietanki (dałam kremówkę)

- 1 łyżeczka masła

- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (ilość wg. upodobania)

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- 2 listki laurowe

 

 

Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy w 2 szklankach wody. Gdy woda całkowicie odparuje, zdejmujemy z palnika, jeśli ryż nie do końca się dogotuje, nie

przejmujmy się tym, dojdzie podczas duszenia gołąbków.

Grzyby moczymy przez 5-10 minut w wodzie, kroimy w drobną kostkę. Razem z cebulą podsmażamy na oleju do miękkości.

Do miski dajemy mielone, ryż,  cebulę z grzybami oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Kapustę myjemy, dół głąba odcinamy, liście podrywamy pojedynczo i wkładamy do wrzącej wody po 4-5 szt na ok. 1 minutę.

Następnie liście przekładamy do drugiej miski z zimna wodą, mają się zahartować.

 

Rozkładamy po 1 liściu na desce, nakładamy 1 łyżkę farszu, zakładamy boki liścia na farsz a następnie zawijamy w rulonik.

Gołąbki układamy ciasno obok siebie.

 

Cebulę podsmażamy na oleju, wykładamy na gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

Wlewamy ciepły bulion, ale stopniowo, nie dodawajmy całego litra od razu, może się okazać, że będziemy potrzebować mniej.

 

W moim przypadku potrzeba było 1 l, gdyż podczas duszenia bulion częściowo wyparował.

Gołąbki dusimy pod przykryciem przez ok. 30 -45 minut. Chodzi tylko o to, aby mięso mielone nie było surowe, gdyż kapusta bardzo szybko jest ugotowana.

 

Następnie doprawiamy sos. Gołąbki wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, masło, mąkę rozrobioną w śmietanie. 

 Śmietana może być dość gęsta, możemy dolać do nie j wywaru, wszystko wymieszać i dodać do sosu.

Na koniec możemy doprawić ewentualnie solą, majerankiem, jeśli wcześniej dodaliśmy za mało.

Gołąbki z powrotem wkładamy do naszego sosu, jeszcze przez moment podgrzewamy aby wszystko było równomiernie ciepłe.

 

Podajemy z ziemniakami lub chlebem.

 

 

 

 

Smacznego :-)

Komentarze   

Sandra
0 #7 Sandra 2015-09-07 15:50
Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)
Kuchnia Haim
+1 #6 Kuchnia Haim 2014-10-30 23:48
Aguś, cebulkę, jak najbardziej można podsmażyć, mięso również daję surowe, cieszę się, że smakowały :lol:
Kuchnia Haim
+1 #5 Kuchnia Haim 2014-10-30 23:46
Kse, bardzo się cieszę, że gołąbki smakują :lol:

Oczywiście, że można dodać magi, lub zastąpić ją naturalnym lubczykiem ;-)
aguś
+2 #4 aguś 2014-10-22 19:25
ja cebulke podsmarzylam na smalcu ktory wczesniej zrobilam mieso dalam surowe zeby doszlo podvzas gotowania i wyszly tez swietnie.
kse
+2 #3 kse 2014-08-13 17:29
pyszne :)ja dałam więcej ryżu i nadzienie doprawiłam magi :) kapusta super delikatna i miękka pozdrawiam
Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-07-23 09:01
Przepis polecam serdecznie, na pewno Pani się nie zawiedzie smakiem i delikatnością :-)
Pozdrawiam serdecznie !
van-gugi.com
+3 #1 van-gugi.com 2014-07-22 17:39
Taki rewelacyjny przepis i zadnego komantarza? lece dzisiaj po kapuste pekinska! Haha, W moim domu zajadamy sie golabkami. Robie je pol na pol ryz z kasza jeczmienna, lub gryczana biala. Nigdy nie robilam z takiej kapuchy. Napewno beda jeszcze bardziej delikatne i soczystsze w smaku. Dziekuje slicznie za przepis :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram