Naleśniki z pieczarkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Naleśniki z pieczarkami - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

Ja już pewnie wspominałam Wam w innych postach, mój Mąż jest mega słodkolubny ! Dałby się "pokroić" za kawałek ciasta, czy czekolady ;-)

Natomiast ja uwielbiam wytrawne jedzenie, dla mnie obiad powinien być na słono, nie na słodko. Pewnie właśnie dlatego tak się z Mężem uzupełniamy ;-)

 

Wczoraj, na piątkowy , postny obiad przygotowałam naleśniki i jak to zazwyczaj bywa, dwie wersje. Dla Męża i dzieci z sosem malinowym, dla siebie z pieczarkami.

I te właśnie naleśniki z pieczarkami chcę Wam dzisiaj przedstawić, są na prawdę smaczne! 

Pieczarki podsmażone z cebulą, polane śmietaną i obsypane startym żółtym serem, są idealnym nadzieniem do wytrawnych naleśników, nie są suche, lecz kremowe.

To moja ulubiona wersja, którą chcę się z Wami podzielić :-)

 

 

 

 

Składniki na farsz:

- ok. 500 g pieczarek ( w tym jedna do dekoracji)

- 2 średnie cebule

- 3 do 4 łyżek startego żółtego sera (dałam Gouda)

- ok. 100 - 150 g śmietanki kremówki (najlepiej gęstej)

- sól, pieprz, może być odrobina rozmarynu

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- 3 całe jajka

- 2 szklanki wody

- 1,5 szklanki mąki pszennej ( może być odrobinę więcej)

- szczypta soli

- olej do posmarowania patelni |(ja to robię tylko przed pierwszym smażeniem pędzelkiem)

 

 

Przygotowujemy farsz. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę również.

Podsmażamy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem, mogą być zioła wedle uznania.

Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i lekko dusimy farsz, aby nieco zgęstniał.

Na koniec dodajemy potarty ser, całość mieszamy, odstawiamy.

 

Ciasto jest bardzo proste.

Jajka, wodę i mąkę mieszamy jedynie rózgą, doprawiamy szczyptą soli.

Smażymy cienkie naleśniki.

Farsz jeszcze raz delikatnie podgrzewamy, żeby nie był zimny.

Nakładamy na całości naleśnika, którego składamy w trójkąty.

 

Na koniec możemy udekorować potrawę, kładąc ją na liściu sałaty (ja akurat nie miałam, więc dałam kapustę pekińską), ułożyć na wierzchu surowe, pokrojone w plasterki pieczarki i  i przybrać świeżymi ziołami.

 

Smacznego :-)