Ryba w sosie śmietankowo-pieczarkowym

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dzisiaj coś bardziej wytrawnego, nie wiem, jak Wy, ale ja ostatnio troszkę się przesłodziłam ;-)

Jutro znów słodkości będą na blogu, gdyż dzisiaj piekłam sernik czekoladowy na przyjazd Teściów, aaa, no i przepis na ciasteczka digestive również się pojawi ;-)

 

Dzisiaj piątek i w tym dniu tradycyjnie pościmy.

Został mi karp, miałam jeszcze zamrożony spory świeży filet ze Świąt Bożego Narodzenia. Ale równie dobrze do tej potrawy możecie użyć dorsza.

Ryba jest soczysta, i wspaniale komponuje się z sosem śmietanowo-pieczarkowym, do tego natka pietruszki i obiad jak znalazł.

 

 

 

 

Składniki:

- ok 600 g filetu z dorsza lub karpia

- 1 jajko

- buła tarta

- 1 średnia cebula

- 300 g pieczarek

- 200 g śmietany kremówki (30%)

- natka świeżej pietruszki

- sól, pieprz do smaku

 

 

Najpierw przygotowujemy rybą. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie obtaczamy w jajku i tartej bułce.

Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż panierka się zezłoci.

Cebulę podsmażamy na patelni, gdy już będzie zeszklona, dodajemy pokrojone w małą kosteczkę pieczarki.

Wszystko razem dusimy.

Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.

Wkładamy karpia lub dorsza i gotujemy sos z rybą do czasu aż zgęstnieje.

Pod koniec dosypujemy świeżą natkę pietruszki.

 

Smacznego :-)