POLECAMY
Profesjonalne strony internetowe
już od 400,00 zł
_______________________
_______________________
Dystrybutor maszyn ogrodniczych
_______________________
Kancelaria radcy prawnego Tczew
_______________________
Dzisiaj coś bardziej wytrawnego, nie wiem, jak Wy, ale ja ostatnio troszkę się przesłodziłam ;-)
Jutro znów słodkości będą na blogu, gdyż dzisiaj piekłam sernik czekoladowy na przyjazd Teściów, aaa, no i przepis na ciasteczka digestive również się pojawi ;-)
Dzisiaj piątek i w tym dniu tradycyjnie pościmy.
Został mi karp, miałam jeszcze zamrożony spory świeży filet ze Świąt Bożego Narodzenia. Ale równie dobrze do tej potrawy możecie użyć dorsza.
Ryba jest soczysta, i wspaniale komponuje się z sosem śmietanowo-pieczarkowym, do tego natka pietruszki i obiad jak znalazł.
Składniki:
- ok 600 g filetu z dorsza lub karpia
- 1 jajko
- buła tarta
- 1 średnia cebula
- 300 g pieczarek
- 200 g śmietany kremówki (30%)
- natka świeżej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Najpierw przygotowujemy rybą. Filet myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie obtaczamy w jajku i tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż panierka się zezłoci.
Cebulę podsmażamy na patelni, gdy już będzie zeszklona, dodajemy pokrojone w małą kosteczkę pieczarki.
Wszystko razem dusimy.
Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy karpia lub dorsza i gotujemy sos z rybą do czasu aż zgęstnieje.
Pod koniec dosypujemy świeżą natkę pietruszki.
Smacznego :-)
Komentarze
każdemu zdarzy się pomyłka, nikt nie jest idealny...
Ale dziękuję za uwagę, będę pamiętać na przyszłość
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.