W moim domu od zawsze była pieczona pizza. Przeważnie tradycyjnie, pieczarki, cebula, ser, ketchup.
Moja Mama piekła jednak pizzę na grubym spodzie, natomiast z Mężem lubimy cienki spód.
Tak więc powstał troszkę zmodyfikowany przepis, który ma swoje źródło w książce "ABC Sztuki Kulinarnej - Przez żołądek do serca".
Tym razem pizza będzie nie z pieczarkami a z piersią z kurczaka doprawioną przyprawą gyros.
Do tego ser, ogórki konserwowe oraz sos pomidorowy, nic tu więcej nie potrzeba, jest na prawdę smaczna :-)
Pizza wychodzi na prawdę spora, ja zawsze piekę ją na blasze od piekarnika. I co najważniejsze, nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie, no chyba,
że wolicie grube spody, to wystarczy poczekać ok 1/ - 1 godziny, ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia).
Spokojnie naje się ją 4- osobowa rodzina :-)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki (u mnie szklanka ma zawsze 250 ml)
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub oleju rzepakowego
Składniki na sos pomidorowy:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- oliwa
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, cukier do smaku
Dodatki:
- 1 spora pierś z kurczaka
- 1,5 łyżki przyprawy gyros ( ja używam Prymat)
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny( może być nawet 1/2)
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2,3 ogórki konserwowe (w zależności od wielkości)
- 200-250 g sera mozzarella w kawałku
Kurczaka kroimy na paseczki. Doprawiamy solą i przyprawą do gyrosa, dodajemy sok z cytryny i łyżę oleju. Wszystko razem mieszamy. Najlepiej
zostawić na noc w lodówce, albo chociaż dwie godziny przed robieniem pizzy.
Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, podsmażamy na oliwie, aż będą szkliste.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, 1/2 małego słoiczka, podlewamy trochę wody, aby delikatnie rozrzedzić sos.
Nastepnie doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem ( sos nie może być zbyt kwaśny) oraz oregano.
Zostawiamy do ostudzenia.
Kurczaka smażymy na patelni bez tłuszczu, w końcu dodaliśmy do niego łyżę oleju, to wystarczy. Zostawiamy aby lekko się przestudził.
Robimy ciasto. Mąkę oraz sól wsypujemy do miski.
Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru i garścią mąki odebranej z miski.
Gdy widzimy, że mikstura drożdżowa zaczyna rosnąć, bąbelkować, dodajemy ją do mąki. Ciasto wyrabiamy.
Na sam koniec dodajemy oliwę lub olej i jeszcze przez moment wyrabiamy.
Ciasto po wyrobieniu rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy na wielkość blachy od piekarnika, bo taka duża własnie powstanie nasza pizza :-)
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem, wykładamy na nią ciasto, nakłuwamy.
Ciasto smarujemy sosem, kładziemy dodatki w kolejności: starta na dużych oczkach mozzarella, , kurczak z przyprawą gyros,pokrojone w półplasterki
ogórki konserwowe.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok 20-25 minut.
Smacznego :-)
/wpis zawiera lokowanie produktu/