Strogonow wieprzowy, pyszny !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Strogonow wieprzowy, pyszny ! - 5.0 out of 5 based on 7 votes

 

Tego Strogonowa zawsze robiła moja Mama, teraz robię i ja.

Mój Mąż zajada się nim, połączenie wieprzowiny, pieczarek, ogórków konserwowych, cebuli i pieczarek jest przepyszne.

 

Prawdziwy Strogonow robi się z wołowiny, ale ile przepisów, tyle różnych jego wersji, spotkałam się nawet ze Strogonowem w wersji z piersią kurczaka.

My jednak lubimy ten wieprzowy i ten Wam dzisiaj serdecznie polecam !

 

 

Składniki:

- 500 g polędwicy lub szynki wieprzowej

- 300 g pieczarek

- 1 cebula

- 4 lub 5 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości)

- mąka pszenna do oprószenia mięsa

- ok. 50 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

- 3 ziarnka ziela angielskiego

- 2 listki laurowe

- sól, pieprz do smaku

- olej do smażenia

 

Mięso kroimy w cienkie paski, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła w całości mięso i dusimy na małym ogniu.

Pieczarki w plasterkach podsmażamy z cebulą pokrojoną w piórka, dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 20 minut.

Pod koniec dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, dajemy również ziele angielskie i liść laurowy.

Ostatni etap to dodanie śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możemy śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

 

Smacznego !