Tego Strogonowa zawsze robiła moja Mama, teraz robię i ja.
Mój Mąż zajada się nim, połączenie wieprzowiny, pieczarek, ogórków konserwowych, cebuli i pieczarek jest przepyszne.
Prawdziwy Strogonow robi się z wołowiny, ale ile przepisów, tyle różnych jego wersji, spotkałam się nawet ze Strogonowem w wersji z piersią kurczaka.
My jednak lubimy ten wieprzowy i ten Wam dzisiaj serdecznie polecam !
Składniki:
- 500 g polędwicy lub szynki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 lub 5 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości)
- mąka pszenna do oprószenia mięsa
- ok. 50 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Mięso kroimy w cienkie paski, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła w całości mięso i dusimy na małym ogniu.
Pieczarki w plasterkach podsmażamy z cebulą pokrojoną w piórka, dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 20 minut.
Pod koniec dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, dajemy również ziele angielskie i liść laurowy.
Ostatni etap to dodanie śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, możemy śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Smacznego !
Komentarze
Cieszę się bardzo, ze tak Tobie smakuje, pozdrawiam :)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.