Schab w sosie własnym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Schab w sosie własnym - 4.0 out of 5 based on 4 votes

 

Schab robię w ten sposób "od wieków" laughing

Wszystkim smakuje, i co fajne, można go jeść z ziemniakami, kaszą, czy kluseczkami śląskimi, które pojawiły się dzisiaj na blogu.

Mięso jest dość chude, delikatne i bardzo smaczne.

Jestem bardzo ciekawa, jak Wy robicie swój schab w sosie własnym ?

 

 

Składniki na około 4 osoby:

- około 600 g schabu wieprzowego

- jedna średnia cebula albo pół dużej

- olej do smażenia

- sos sojowy naturalny (Tao Tao lub Kikkoman)

- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej na 2 łyżki wody

- dwa plastry suszonych podgrzybków

- 4 ziarenka ziela angielskiego

- 2 liście laurowe

- 4 ziarenka kolendry

- około 0,5 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

 

Schab myjemy, osuszamy, kroimy na plastry o grubości około 2 cm.

Plastry  rozbijamy nadgarstkiem aby lekko rozpłaszczyć, zalewamy sosem sojowym i

marynujemy około 30 minut.

Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Mięso odstawiamy bo garnka aby odpoczęło i puściło soki.

W tym czasie na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę, przekładamy do mięsa.

Patelnię po schabie zalewamy wodą i przez moment gotujemy, tak, aby wszystkie

aromaty po smażeniu połączyły się z wodą.

Wodę przelewamy do mięsa i cebuli.

Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym , rozdrobnionymi ziarnami kolendry

oraz rozkruszonymi suszonymi grzybami.

Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (u mnie około 1,5 godziny).

Mięso powinno być soczyste i kruche.

Sos doprawiamy sporą szczyptą pieprzu, solą i dwoma  łyżkami sosu

sojowego.

Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Mąki ziemniaczanej można

dać trochę mniej lub więcej w zależności od konsystencji sosu, powinien być lekko

zawiesisty ale też niezbyt gęsty.

Schab w sosie własnym można podać z ziemniakami, kaszą lub jak na zdjęciu poniżej z

kluseczkami śląskimi.

 

Polecam !