Kluseczki śląskie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Kluseczki śląskie - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

Czasem zostają nam gotowane ziemniaki z obiadu. Warto je wykorzystać w postaci posmażonych, pieczonych, kopytek, czy tak jak ja dzisiaj, klusek śląskich.

Wstyd się przyznać, ale te kluseczki robiłam pierwszy raz, więc zbyt idealne nie są, wybaczcie embarassed

 

Jako, że robiłam dzisiaj na obiad schab w sosie własnym, za namową kolegi postanowiłam wypróbować te kluseczki.

Strzał w dziesiątkę ! Mateusz, dzięki ! Dzieci zajadały się ze smakiem laughing

 

Przepis znalazłam w książce, którą dostałam od mojej Babci pt. "Kuchnia Polska"

 

 

Składniki na kluseczki śląskie:

- 1 kg ziemniaków

- 2 jajka

- 60 - 80 g mąki ziemniaczanej

- mąka pszenna do obtoczenia kluseczek

- sól

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przeciskamy przez praskę lub używamy tłuczka do ziemniaków.

Dodajemy jajka i mieszamy.

Następnie stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formujemy małe kulki.

Obtaczamy w mące pszennej, lekko spłaszczamy i robimy po środku wgłębienie

kciukiem.

W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy już jest zagotowana, wkładamy ostrożnie kluski.

Gotujemy przez około 2 minuty, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Klusek nie powinno się gotować dłużej niż wskazany czas dlatego, że mogą się rozpaść.

Kluseczki śląskie możemy podawać jako dodatek do mięs lub z surówkami.

Jako samodzielne danie, rewelacyjnie smakują ze skwarkami lub podsmażonym wędzonym boczkiem .

 

Życzę smacznego !