Jarskie kotleciki z kalafiora i kaszy gryczanej

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Jarskie kotleciki z kalafiora i kaszy gryczanej - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

Taki pomysł wczoraj strzelił mi do głowy !

Mam kalafiora, zrobię kotleciki ! To jest myśl laughing

Ostatnio mam już dość mięsa wszelakiego, potrzebowałam czegoś lekkiego a zarazem sycącego i smacznego.

Jarskie kotleciki z kalafiora i kaszy gryczanej nadają się jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków i surówki .

Przy samodzielnym jedzeniu kotlecików polecam sos jogurtowy z czosnkiem, podkręca i dopełnia smak całości.

Zapraszam więc do przepisu wink

 

 

Składniki na 20 kotlecików o średnicy 6 cm:

- około 1 kilogram świeżego kalafiora

- 100 g kaszy gryczanej nieprażonej

- 1 średnia marchew

- 1 całe jajko

- 1 łyżka świeżego posiekanego estragonu (około 0,5 łyżki suszonego)

- 2 płaskie łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

- około 3 łyżeczki soli (w zależności jak mocno lubicie przyprawione)

- 2 łyżeczki kurkumy

- 6 łyżek tartej bułki

- tarta bułka do obtoczenia

- olej do smażenia

 

Najpierw odcinamy dół głąba od kalafiora a następnie myjemy. W całości wkładamy

do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż będzie średnio miękki.

Kaszę zalewamy wodą, tak aby ją przykryła i gotujemy do momentu

aż woda wyparuje.

Po ugotowaniu, kalafiora przekładamy na durszlak w celu odcedzenia nadmiaru

wody, studzimy do temperatury pokojowej. Kaszę przelewamy zimną wodą.

 

Następnie kalafiora przekładamy do większej miski i rozdrabniamy widelcem,

dodajemy kaszę, marchew trzemy na grubych oczkach.

Wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i świeżym estragonem.

Wszystko mieszamy i dosypujemy tartą bułkę tak aby masa na kotlet była

w miarę gęsta.

Nie zrażajcie się tym że z masy powstanie tak jakby lekka breja, po obtoczeniu

kotlecików w tartej bułce i po usmażeniu zachowają idealny okrągły kształt, natomiast

z wierzchu będą chrupiące a w środku mięciutkie i soczyste.

Kotleciki obsmażamy na oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu kładziemy je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Kotleciki przed podaniem można podgrzać w piekarniku.

 

Przygotujemy sos jogurtowy z czosnkiem.

Składniki na sos:

- 100 g jogurtu naturalnego

- 1 duży ząbek czosnku lub 1,5 łyżeczki granulowanego

- 0,5 łyżeczki soli

- szczypta pieprzu

 

Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą i

pieprzem. Mieszamy i polewamy kotleciki.

Wyrazisty sos czosnkowy idealne współgra z delikatną nutą kotlecików kalafiorowo-

gryczanych.

Warto spróbować czegoś nowego smile