Taki pomysł wczoraj strzelił mi do głowy !
Mam kalafiora, zrobię kotleciki ! To jest myśl
Ostatnio mam już dość mięsa wszelakiego, potrzebowałam czegoś lekkiego a zarazem sycącego i smacznego.
Jarskie kotleciki z kalafiora i kaszy gryczanej nadają się jako samodzielne danie lub dodatek do ziemniaków i surówki .
Przy samodzielnym jedzeniu kotlecików polecam sos jogurtowy z czosnkiem, podkręca i dopełnia smak całości.
Zapraszam więc do przepisu
Składniki na 20 kotlecików o średnicy 6 cm:
- około 1 kilogram świeżego kalafiora
- 100 g kaszy gryczanej nieprażonej
- 1 średnia marchew
- 1 całe jajko
- 1 łyżka świeżego posiekanego estragonu (około 0,5 łyżki suszonego)
- 2 płaskie łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- około 3 łyżeczki soli (w zależności jak mocno lubicie przyprawione)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 6 łyżek tartej bułki
- tarta bułka do obtoczenia
- olej do smażenia
Najpierw odcinamy dół głąba od kalafiora a następnie myjemy. W całości wkładamy
do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż będzie średnio miękki.
Kaszę zalewamy wodą, tak aby ją przykryła i gotujemy do momentu
aż woda wyparuje.
Po ugotowaniu, kalafiora przekładamy na durszlak w celu odcedzenia nadmiaru
wody, studzimy do temperatury pokojowej. Kaszę przelewamy zimną wodą.
Następnie kalafiora przekładamy do większej miski i rozdrabniamy widelcem,
dodajemy kaszę, marchew trzemy na grubych oczkach.
Wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i świeżym estragonem.
Wszystko mieszamy i dosypujemy tartą bułkę tak aby masa na kotlet była
w miarę gęsta.
Nie zrażajcie się tym że z masy powstanie tak jakby lekka breja, po obtoczeniu
kotlecików w tartej bułce i po usmażeniu zachowają idealny okrągły kształt, natomiast
z wierzchu będą chrupiące a w środku mięciutkie i soczyste.
Kotleciki obsmażamy na oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu kładziemy je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki przed podaniem można podgrzać w piekarniku.
Przygotujemy sos jogurtowy z czosnkiem.
Składniki na sos:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku lub 1,5 łyżeczki granulowanego
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Jogurt naturalny wlewamy do miseczki, wyciskamy czosnek, doprawiamy solą i
pieprzem. Mieszamy i polewamy kotleciki.
Wyrazisty sos czosnkowy idealne współgra z delikatną nutą kotlecików kalafiorowo-
gryczanych.
Warto spróbować czegoś nowego
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.