Pieczone pałki z kurczaka

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 


Przepisów na podudzia z kurczaka, czyli, tzw. pałki mam kilka, z majerankiem, z ziołami prowansalskimi, itd...


Dzisiaj , na nasz sobotni obiad zrobiłam pałki marynowane w słodkiej papryce z dodatkiem curry i czosnku, bardzo prosta marynata.


Najważniejsze, aby mięso zamarynować dzień wcześniej wieczorem, wtedy będzie soczyste i aromatyczne.

Wszystkie mięsa, które piekę, marynuję dzień wcześniej, nawet szaszłyki na grilla, no chyba, że dowiem się o nim kilka godzin szybciej ;-)

 

 


Składniki:

- 6 pałek z kurczaka

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1/2 łyżeczki curry

- 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu

- 2 listki laurowe

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- 3 łyżki oleju rzepakowego

 


Olej z przyprawami mieszamy razem, ścieramy na drobnej tarce ząbek czosnku i dodajemy.

W ten sposób mamy marynatę, do której dodajemy kurczaka. Dokładnie oblewamy go łyżką, tak, aby był pokryty przyprawami.

Miskę lub przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia, kładziemy pałki na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 50-60 minut.

Podajemy z surówkami lub z sałatą i ogórkiem w śmietanie.

 




Smacznego !