Gęsina to bardzo zdrowe i smaczne mięso, niestety jeszcze wciąż niedoceniane w Polsce, może też ze względu na swoją cenę...
Staram się chociaż raz w miesiącu przygotować coś na obiad z gęsi, mam to szczeście, że mom sklepie mięsnym jest zazwyczaj dostępna :-)
Tym razem upiekłam pierś z gęsi, z jabłkami i żurawiną. Dodatkiem do pieczystego był jarmuż podduszony na maśle z czosnkiem i żurawiną a także podsmażone na gęsim smalcu ziemniaki, które zostały z dnia poprzedniego ;-)
Jeśli macie możliwość kupić gęsinę, bardzo polecam, mięso jest naprawdę pyszne, często można dostać lub zamówić w sklepie mięsnym przed świętami.
A teraz do przepisu !
Składniki na pieczeń:
- 1 pierś z gęsi, moja miała ok 1,2 kg (do tego przepisu możecie wykorzystać również gęsie nogi)
- 2 średniej wielkości jabłka (szara reneta)
- garść suszonej żurawiny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 łyżka oleju
Jarmuż:
- 200 g jarmużu
- 0,5 łyżi masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- mała garść żurawiny namoczonej uprzednio w gorącej wodzie
Ziemniaki:
- ok 8 ugotowanychziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyża gęsiego smalcu
- kilka gałązek swieżego tymianku (opcjonalnie może być suszony)
Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. Czosnek ścieramy na tarce, dodajemy sól, pieprz, majeranek, olej, wszystko mieszamy a następnie powstałą mieszanką nacieramy pierś z gęsi uprzednio umytą i osuszoną.
Mięso wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki, wtedy będzie bardziej aromatyczne i soczyste.
Nastęnego dnia pierś wykładamy do naczynia żaroodpornego.podlewamy odrobiną wody, aby mięso od dołu się nie przypaliło.
Następnie przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 st piekarnika.
Pierś przy wadze 1,2 kg powinna się piec ok 1 godz i 20 minut.
W tym czasie jabłka kroimy ze skórką na ćwiartki, dodajemy żurawinę i trochę majeranku, ok 1 płaskiej łyżeczki.
W połowie pieczenia, zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego i dodajemy do pieczeni jabłka z żurawiną.
Czekamy kolejne 40 minut, mięso powinno się wtedy pięknie zarumienić.
Podczas końcowego pieczenia przygotowujemy jarmuż i ziemniaki.
Umyte i porwane na kawałki liście jarmużu wrzucamy na patelnię z rozpuszczonym podgrzanym masłem z czosnkiem.
Gdy lekko zmięknie, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy namoczoną uprzednio żurawinę, wszystko delikatnie mieszamy.
Jarmuż ma być bardziej miękki, ale nadal jędrny, lekko chrupiący, nie powinien być, że tak napiszę "sflaczały" ;-)
Ziemniaki gotujemy pokrojone w większą kostkę do miękkości, ale tak aby się nie rozpadały.
Na rozgrzaną patelnię dajemy gęsi smalec, może być też tłuszcz z pieczeni.
Ziemniaki doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek.
Smażymy na złoty kolor, pod koniec doprawiamy tymiankiem.
Podajemy wykładając najpierw na talerz ciepły jarmuż.
Na wierzch układamy kwałek piersi z gęsi, ziemniaki oraz pyszne pieczone jabłka z żurawiną.
Smacznego !!!