Pieczony udziec indyczy z jabłkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczony udziec indyczy z jabłkami - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Lubicie indyka ? Ja bardzo !

Podaję go upieczonego z sosem śmietanowo-rozmarynowym, robię roladki ze szpinakiem, gotuję rosół na indyku i można by tu podawać wiele jeszcze przykładów.

Dzisiaj chcę wam przedstawić Indyka pieczonego z jabłkami, którego piekłam w tym tygodniu na obiad wspólnie z moją mamą :-)

Dla mnie drób pieczony z jabłkami to czysta poezja,  mięso połączone z soczystymi owocami, które przeszły sosem z pieczenia, ah ! Pysznie !

 

Przedstawiam Wam sposób wykonania oraz składniki:

- 1,5 kg udziec indyczy

- 1 cebula

- 2,3 ząbki czosnku

- sól

- pieprz

- 2 lub 3 jabłka

- ziele angielskie

- liść laurowy

- majeranek

 


Umyty i osuszony udziec indyczy nacinamy w kilku miejscach. Nacieramy solą, pieprzem oraz startym na drobnej tarce czosnkiem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.

Cebulę drobno kroimy, nakładamy na indyka i wokół.

Podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Pieczemy w 200 st ok 1 do 1,5 godz. W trakcie pieczenia polewamy mięso powstałym sosem.

Po tym czasie dodajemy jabłka ze skórką pokrojone w cząstki i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.

 Gdy udziec i jabłka wyjmiemy z brytfanny, doprawiamy sos solą, pieprzem, możemy dodać jeszcze trochę majeranku. Zagęszczamy mąką.

Podajemy z ziemniakami i surówką.



Smacznego !