Tarta z kurkami, serem pleśniowym i tymiankiem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tarta z kurkami, serem pleśniowym i tymiankiem - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Tą tartę robiłam nie raz, ale kilka lat temu, najzwyczajniej o niej zapomniałam, a szkoda...

Kruche ciasto w połączeniu z nadzieniem z masy jajeczno-śmietanowej oraz grzybami i aromatycznym tymiankiem jest rewelacyjne.

Całej mojej Rodzinie smakowała ta tarta, a mój Mąż dodatkowo wyjadał samo nadzienie :-)

Sezon grzybowy w mojej kuchni uważam za rozpoczęty i witam się z Wami po dłuższej przerwie tym oto przepisem !

 

 

Składniki na kruche ciasto:

- 300 g mąki pszennej

- 2 łyżki otrąb owsianych

- 150 g masła

- 2 żółtka

- szczypta soli i pieprzu

 

Składniki na nadzienie:

- 300-400 g kurek

- 1 duża cebula

- 1 łyżka masła

- 1 szklanka bulionu drobiowego

- kilka gałązek świeżego tymianku

- sól, pieprz

- 200 g śmietany kremówki

- 2 całe jajka

- kilka plasterków sera pleśniowego camembert

 

 

Mąkę mieszamy z otrębami, solą, pieprzem.

Dodajemyschłodzone masło, siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto palcami a następnie zagniatamy. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.

 

Oczyszczone i umyte kurki, najlepiej niezbyt duże wrzucamy w całości na rozgrzaną patelnię z lyzką masła. Dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. 

Nastęnie dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż bulion wyparuje. Bulion nada wspaniały smak grzybom.

Grzyby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży tymianek, mieszamy.

 

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, wylepiamy nim dół i boki natłuszczonej olejem formy do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.

 Podpiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 stopni.

W tym czasie rozrabiamy jajka z kremówką.

Na podpieczony spód wykładamy farsz kurkowy i polewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch kładziemy plasterki sera pleśniowego i  gałązkę tymianku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. 

Tartę pieczemy przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, przez kolejne 10-15 minut w 180 stopniach lub do momentu, gdy masa jajeczna się zetnie i bedzie lekko złocista.

 

 

Naprawdę polecam !!!

 

Grzyby