Tą tartę robiłam nie raz, ale kilka lat temu, najzwyczajniej o niej zapomniałam, a szkoda...
Kruche ciasto w połączeniu z nadzieniem z masy jajeczno-śmietanowej oraz grzybami i aromatycznym tymiankiem jest rewelacyjne.
Całej mojej Rodzinie smakowała ta tarta, a mój Mąż dodatkowo wyjadał samo nadzienie :-)
Sezon grzybowy w mojej kuchni uważam za rozpoczęty i witam się z Wami po dłuższej przerwie tym oto przepisem !
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 150 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na nadzienie:
- 300-400 g kurek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 200 g śmietany kremówki
- 2 całe jajka
- kilka plasterków sera pleśniowego camembert
Mąkę mieszamy z otrębami, solą, pieprzem.
Dodajemyschłodzone masło, siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto palcami a następnie zagniatamy. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Oczyszczone i umyte kurki, najlepiej niezbyt duże wrzucamy w całości na rozgrzaną patelnię z lyzką masła. Dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
Nastęnie dodajemy 1 szklankę bulionu drobiowego i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż bulion wyparuje. Bulion nada wspaniały smak grzybom.
Grzyby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży tymianek, mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, wylepiamy nim dół i boki natłuszczonej olejem formy do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Podpiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 stopni.
W tym czasie rozrabiamy jajka z kremówką.
Na podpieczony spód wykładamy farsz kurkowy i polewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch kładziemy plasterki sera pleśniowego i gałązkę tymianku i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Tartę pieczemy przez pierwsze 15 minut w 200 stopniach, przez kolejne 10-15 minut w 180 stopniach lub do momentu, gdy masa jajeczna się zetnie i bedzie lekko złocista.
Naprawdę polecam !!!
Komentarze
już dopisałam do przepisu, dziękuję
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.