Odwiedza nas 177 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

Wątróbka wieprzowa w sosie z jabłkami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Najpyszniejszą wątróbkę, jaką kiedykolwiek jadłam, robiła moja śp. Ciocia Hala.

Sos był rewelacyjny a dodatek jabłek sprawiał, że nadał mu wyjątkowy smak.

Starałam się odtworzyć przepis, jaki pamiętam z dzieciństwa i myślę, że udało mi się ;-)

 



Składniki na danie dla 4 osób ( na dwa dni ;) ):

- ok 1 kg wątróbki wieprzowej

- 3 średnie cebule

- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze

- sól, pieprz, majeranek

- ziele angielskie i liść laurowy

- mąka do obtoczenia

- woda

- olej do smażenia



Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Nie solimy ! Wątróbka wtedy zrobi się twarda.

Następnie dusimy cebulę do miękkości, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i jeszcze chwilę smażymy.

Cebulę z jabłkiem dodajemy do wątróbki, zalewamy wodą tak, aby wszystko przykryła.

Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości i wytworzenia się sosu.

Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liść laurowy a także sól, pieprz oraz majeranek do smaku.

Podajemy z ziemniakami puree oraz surówką z kiszonej kapusty.



Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram