Kotleciki z cukinii

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kotleciki z cukinii - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Dzisiaj zapraszam Was na danie wegetariańskie, bardzo proste i smaczne kotleciki z cukinii :-)

Wprawdzie sezon na cukinię dopiero się zacznie, u moich dopiero rosną małe zawiązki, ale można dostać już w sprzedaży.

Kotleciki z cukinii robimy jak normalne kotlety schabowe, idealnie nadają się do młodych ziemniaków z koperkiem, sałaty i innych warzyw.

 

 

Składniki:

- 1 średniej wielkości cukinia

- 1 jajko

- tarta bułka

- sól, pieprz

- olej do smażenia

 

Cukinię kroimy w plastry o grubości ok 2 cm.

Solimy, pieprzymy, czekamy przez chwilę, aż puści sok, będzie wtedy miękka i soczysta po smażeniu.

Obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

 

Dzisiaj mojej rodzince podałam kotleciki z cukinii z młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem a także z fasolą szparagową oraz sałatą z jogurtem naturalnym.

Korzystając z sezonu, do picia był koktajl truskawkowy ;-)

 

 

Polecam :-)