Dzisiaj zapraszam Was na danie wegetariańskie, bardzo proste i smaczne kotleciki z cukinii :-)
Wprawdzie sezon na cukinię dopiero się zacznie, u moich dopiero rosną małe zawiązki, ale można dostać już w sprzedaży.
Kotleciki z cukinii robimy jak normalne kotlety schabowe, idealnie nadają się do młodych ziemniaków z koperkiem, sałaty i innych warzyw.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 jajko
- tarta bułka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok 2 cm.
Solimy, pieprzymy, czekamy przez chwilę, aż puści sok, będzie wtedy miękka i soczysta po smażeniu.
Obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Dzisiaj mojej rodzince podałam kotleciki z cukinii z młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem a także z fasolą szparagową oraz sałatą z jogurtem naturalnym.
Korzystając z sezonu, do picia był koktajl truskawkowy ;-)
Polecam :-)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.