Kremowe risotto z pieczarkami i gorgonzolą

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Przepis ten podpatrzyłam pewnego razu na Kuchni +.
Uwielbiam ten program jak i wszelkie eksperymenty, tak więc przepis przypał mi do gustu.
Troszkę jednak musiałam go przerobić, wg. mnie za duża ilość gorgonzoli i ryżu, tak więc podaję składniki tak, jak ja to przyrządziłam:

 

 

- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2,5-3 szklanki bulionu drobiowego
- 6 większych pieczarek
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1/2 do 3/4 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina (może też być półsłodkie)
- 1 plaster gorgonzoli
- 1/4 szklanki startej mozzarelli
- sól, pieprz

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy masło.
Najpierw na gorącym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, potem pokrojoną w kosteczkę cebulkę a następnie pieczarki. Przez chwilę smażymy.
Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy razem z pieczarkami.

Dolewamy wino, redukujemy.
Następnie dolewamy stopniowo bulion (po 1 szklance, aż wyparuje, potem kolejną) do momentu aż ryż będzie miękki.
Na koniec dodajemy pokrojony plaster gorgonzoli i startą na grubych oczkach mozzarellę.

Wierzch można posypać ziołami prowansalskimi, natką pietruszki lub czym innym, wedle uznania.

 

 

Smacznego !