Schab w ziołach prowansalskich z sosem śmietanowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Schab w ziołach prowansalskich z sosem śmietanowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Bardzo smaczny przepis, który dostałam w zeszłym tygodniu od mojej Cioci.

Ciociu, wielkie buziaki, bardzo nam smakowało :-)

Schab jest szybki i prosty w wykonaniu, chociaż mięso najlepiej zostawić w ziołach na noc w lodówce.

Jako dodatek nadają się i ziemniaki i kasza jak również ryż, takie moje zdanie.

Jedliśmy z sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem z jogurtem.

Ilość jaką Wam podam, wystarczyła nam na dwa obiady i jeszcze trochę zostało, także mięsko nadaje się na obiad familijny ;-)

 

 

Składniki:

- 500 g świeżego schabu bez kości

- zioła prowansalskie

- mąka do obtoczenia

- 500 ml bulionu drobiowego 

- 1 spora cebula

- 300 g pieczarek

- 250 ml słodkiej śmietanki

- opcjonalnie sól

- pieprz czarny

- 1-2 łyżki oleju rzepakowego

 

 

Schab kroimy w plastry grubości ok 2 cm.

Do miseczki wsypujemy zioła prowansalskie, obtaczamy w nich plastry schabu. Zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia kroimy plastry na dłuższe paski o szerokości 1 cm.

Oprószamy mąką, smażymy na oleju na złoto. Przekładamy do garnka.

 

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, smażymy na tłuszczu po schabie do momentu aż pieczarki puszczą sok i wytworzy się sosik.

Przekładamy do garnka z mięsem. Zalewamy bulionem i dusimy ok 15 minut.

Pod koniec dolewamy śmietankę, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.

Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Jeśli będzie za mało gęsty, możemy dodać troszkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.

 

 

Smacznego :-)