Odwiedza nas 165 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Schab w ziołach prowansalskich z sosem śmietanowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Schab w ziołach prowansalskich z sosem śmietanowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Bardzo smaczny przepis, który dostałam w zeszłym tygodniu od mojej Cioci.

Ciociu, wielkie buziaki, bardzo nam smakowało :-)

Schab jest szybki i prosty w wykonaniu, chociaż mięso najlepiej zostawić w ziołach na noc w lodówce.

Jako dodatek nadają się i ziemniaki i kasza jak również ryż, takie moje zdanie.

Jedliśmy z sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem z jogurtem.

Ilość jaką Wam podam, wystarczyła nam na dwa obiady i jeszcze trochę zostało, także mięsko nadaje się na obiad familijny ;-)

 

 

Składniki:

- 500 g świeżego schabu bez kości

- zioła prowansalskie

- mąka do obtoczenia

- 500 ml bulionu drobiowego 

- 1 spora cebula

- 300 g pieczarek

- 250 ml słodkiej śmietanki

- opcjonalnie sól

- pieprz czarny

- 1-2 łyżki oleju rzepakowego

 

 

Schab kroimy w plastry grubości ok 2 cm.

Do miseczki wsypujemy zioła prowansalskie, obtaczamy w nich plastry schabu. Zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia kroimy plastry na dłuższe paski o szerokości 1 cm.

Oprószamy mąką, smażymy na oleju na złoto. Przekładamy do garnka.

 

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, smażymy na tłuszczu po schabie do momentu aż pieczarki puszczą sok i wytworzy się sosik.

Przekładamy do garnka z mięsem. Zalewamy bulionem i dusimy ok 15 minut.

Pod koniec dolewamy śmietankę, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.

Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Jeśli będzie za mało gęsty, możemy dodać troszkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody.

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze   

Agata
+1 #2 Agata 2014-05-26 10:15
Bardzo ciekawie wygląda, lubię takie sosy przepis3.blogspot.com/
Dorota
+1 #1 Dorota 2014-05-16 12:20
Lubię takie obiadki :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram