Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Z racji tego, że przed nami długi weekend i jeśli pogoda pozwoli, to i wielkie grillowanie, mam dla Was wspaniały przepis na szaszłyki z piersi z kurczaka.

Dwa rodzaje, jedne z ananasem, drogie z papryką i cebulą, zresztą możecie dodać boczek, pieczarki lub cukinię, co lubicie :-)

Sęk we wspaniałych szaszłykach tkwi, że nie są pyszne tylko od dodatków, ale w szczególności od marynaty i długości ich pieczenia. Mięso ma wspaniały smak i aromat, a gdy będzie pieczone nie za długo, to nie będzie suche a wręcz soczyste !

 

Do marynaty w ogóle nie dodaję soli, jedynie sos sojowy, zioła, cebulę i czosnek.

 

Na prawdę nie zawiedziecie się tym przepisem, moja Rodzinka jest zachwycona tymi szaszłykami :-)

 

 

 

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- 6 łyżek sosu sojowego

- 5 łyżek oleju rzepakowego

- 1 mała cebula

- szczypta pieprzu

- 2 ząbki czosnku

- 1 mały pęczek świeżego oregano (lub 1 łyżka suszonego)

- 1 spora czerwona papryka

- 1 duża cebula

- 3 dość grubo pokrojone plastry świeżego ananasa

 

 

Marynatę przygotowujemy dzień wczesniej, ew. kilka godzin przed grillem.

Do naczynia, wlewamy olej, sos sojowy, cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, oregano siekamy dość drobno, dodajemy szczyptę pieprzu.

Wszystko razem mieszamy. 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nie za małą, ok. 2x2 cm. Wkładamy do marynaty, wszystko razem mieszamy, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin aby mięso przeszło smakiem i aromatem.

 

Następnego dnia przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy cebulę na kawałki, paprykę w kwadraty, ananasy w większą kostkę.

 

Do szaszłyków z ananasem nakładamy na przemian, kurczak, ananas, kurczak, ananas, itd...

Do szaszłyków z papryką nakładamy, kurczak, cebula, papryka, kurczak, cebula, papryka, itd...

 

Pozostałą marynatą polewamy już gotowe szaszłyki, aby warzywa też przeszły smakiem.

 

Pieczemy na grillu przez ok 3-4 minuty z każdej strony. Najważniejsze aby nie dopuścić do spalenia szaszłyków, wtedy mięso będzie spalone i suche, a ma być soczyste i aromatyczne.

 

Bardzo polecam !!!