Hamburgery z grillowanym kurczakiem i bananem

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dzisiaj mam dla Was zdrowszą wersję Fast foodu ;-)

Połączenie może się wydawać nieco dziwne, bo jakże banan może pasować do kurczaka !

Ale nic bardziej mylnego ! Te smaki idealnie ze sobą współgrają, wszystko jest grillowane, co oznacza, że zdrowsze niż smażone.

 

Składników jest niewiele, bo tylko bułka, kurczak, banan i sałata, ale uważam, że więcej tu nic nie potrzeba, na prawdę ;-)

 

 

 

Składniki na ok. 6 hamburgerów:

- 6 bułek (miałam kajzerki)

- 1 pierś z kurczaka

- 3-4 łyżki oleju

- 2 płaskie łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 5-6 łyżeczek ziół prowansalskich

- 2 banany

- 12 listków sałaty lodowej

 

Pierś z kurczaka kroimy na 6 plastrów średniej grubości.

Z oleju, soli, pieprzu i ziół prowansalskich robimy marynatę, wkładamy pokrojoną pierś i zostawiamy w lodówce na ok. 30 minut (zazwyczaj zostawiam na noc).

Tak zamarynowane mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową,  smażymy przez ok 10 minut z każdej strony.

Również wykładamy banana ze skórką i grillujemy przez ok 20-25 minut, przekładając na druga stronę w połowie czasu. To nic, że skórka zrobi się czarna, najważniejsze, że banan w środku będzie miękki i ciepły.

 

Przez ostatnie 5 minut rozkładamy  rozciętą bułkę na grillu, tak aby była ciepła.

 

Przystępujemy do składania naszego hamburgera: spodnia część bułki, liść sałaty, kurczak, banan, liść sałaty i na koniec wierzchnia część bułki.

 

Polecam wypróbować kompozycję tych składników, gdyż na prawdę możecie się zdziwić jak smaczne jest to połączenie :-)

 

 

Smacznego !