Kurczak po chińsku

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kurczak po chińsku - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 

Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotową mrożoną mieszankę chińską. Dodawałam, sos sojowy, kurczaka i obiad był gotowy ;-)

Od dłuższego już czasu wszystko robię sama od podstaw i muszę przyznać, że smakuje mi o wiele lepiej.

 

Spójrzcie na te kolory, danie jest fenomenalne, mnóstwo warzyw, połączenie tych wszystkich smaków sprawia, że nie można się od niego oderwać!

Moim tajnym składnikiem, który wywodzi się z kuchni indyjskiej jest przyprawa Garam Masala, dodana pod koniec  duszenia warzyw i kurczaka, sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne !

 

Wszystkim amatorom kuchni chińskiej  polecam wypróbować ten przepis, który małymi kroczkami doprowadziłam, myślę, że prawie do ideału :-)

Moi mężczyźni twierdzą, że to jedno z ich ulubionych dań ;-)

 

 

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- 4 średnie marchewki

- 1,5 większej cebuli

- 1,5 czerwonej papryki

- 1 opakowanie krojonych, suszonych grzybów Mun (30 g)

- 1/2 puszki pędów bambusa

- 1 puszka kiełków fasoli Mung

- 4-5 większych różyczek brokułów (podzielonych na mniejsze części)

- 2 łyżki masła

- 3/4 małej buteleczki sosu sojowego

- 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala

 

- 2 szklanki ryżu jaśminowego

- osolona woda

 

 

Kurczaka kroimy na paski i zalewamy sosem sojowym, odstawiamy na ok 0,5 godziny.

 

Między czasie przygotowujemy warzywa.

Marchew kroimy na cienkie słupki, cebulę na cienkie piórka, paprykę na paski., brokuły kroimy na mniejsze części.

Grzyby Mun moczymy w gorącej wodzie, do momentu, gdy zmiękną, ok 10 minut.

 

Do woka,( jeśli nie mamy to do głębokiej patelni lub większego garnka) dajemy 2 łyżki masła i delikatnie je topimy, tak aby nie przypalić. Wrzucamy marchew, cebulę i grzyby Mun.

Dusimy pod przykryciem, aż delikatnie zmiękną i następnie dodajemy paprykę, pędy bambusa i  brokuły, podlewamy podrobiną sosu sojowego.

 

W tym czasie gotujemy wodę na ryż (gdy się zagotuje, dodajemy ryż i gotujemy przez ok 10-15minut, ryż ma być lekko kleisty, nie ma być sypki).

W osobnym rondelku wrzucamy kurczaka razem z sosem sojowym, dusimy, do momentu, gdy kurczak przestanie być surowy, dodajemy do woka z warzywami, dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok 10-15 minut.

2 minuty przed końcem, dodajemy kiełki fasoli Mung, doprawiamy sosem sojowym do smaku.

Po zdjęciu woka z ognia doprawiamy potrawę 2 łyżeczkami przyprawy Garam Masala.

 

Kokilki, filiżanki ( u mnie średnica ok 9 cm), smarujemy od środka pędzelkiem z olejem, nakładamy ryż i przekładamy naszą ryżową babeczkę na talerz, dodajemy kurczaka z warzywami.

 

 

Smacznego !