Duszone piersi kaczki w winnym sosie z suszonymi śliwkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Duszone piersi kaczki w winnym sosie z suszonymi śliwkami - 4.7 out of 5 based on 3 votes

 

Dzisiaj na obiad u nas kacze piersi.

Uwielbiam to mięso !  Jeszcze jakiś czas mój Mąż nawet nie chciał spróbować, bo twierdził, że jest niesmaczne i suche, ale ostatnimi czasy przekonał się i nawet i Jemu zasmakowało :-)

 

 

Składniki:

- 2 piersi z kaczki ( ok 500 g)

- 200 g suszonych śliwek kalifornijskich

- czerwone wytrawne wino (tyle, aby zamoczyć śliwki)

- sól, pieprz, majeranek do przyprawienia mięsa

-1 łyżkę  oleju do smażenia

- 250 ml bulionu drobiowego (dałam rosół z indyka)

- 2 listki laurowe

- 3 ziarenka ziela angielskiego

 

 

Śliwki moczymy w winie przez ok. 30 minut.

Piersi kaczki płuczemy i osuszamy.

Nacieramy solą i przyprawiamy pieprzem oraz majerankiem.

Smażymy na oleju na złoty kolor.

Usmażone piersi przekładamy do garnka, dodajemy śliwki. Podlewamy winem i bulionem.

Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.

Dusimy pod przykryciem przez ok 50 minut, oraz bez przykrycia 10 minut.

Sos powinien stać się gęsty, jeśli nie zagęszczamy go mąką rozrobioną z wodą.

Jeśłi zobaczycie po nabraniu sosu łyżą, że jest tłuszcz, trzeba będzie go wybrać, w końcu sos nie ma być tłusty.

 

Podajemy z ziemniakami, kopytkami, czerwoną kapustą, surówkami...

 

 

Smacznego :-)