U mnie dziś grzybowo, wiecie, ze zaczął się już sezon na kurki ?
Dostaniecie je prawie na każdym straganie, u mnie na razie cena ok 30 zł za kg, trochę zastraszająca, ale co zrobić...
Czy Wy też lubicie kurki ? Ja uwielbiam w każdej postaci, marynowane, tartę z kurkami, jajecznicę, sałatkę i wiele innych potraw, jak np dzisiaj wspomniany w przepisie sos kurkowy.
Te grzyby co roku obowiązkowo znajdują swoje miejsce w zamrażarce i cieszymy się ich smakiem również zimą.
Dzisiaj zapraszam Was na danie wegetariańskie, bardzo proste i smaczne kotleciki z cukinii :-)
Wprawdzie sezon na cukinię dopiero się zacznie, u moich dopiero rosną małe zawiązki, ale można dostać już w sprzedaży.
Kotleciki z cukinii robimy jak normalne kotlety schabowe, idealnie nadają się do młodych ziemniaków z koperkiem, sałaty i innych warzyw.
Przepis ten podpatrzyłam pewnego razu na Kuchni +.
Uwielbiam ten program jak i wszelkie eksperymenty, tak więc przepis przypał mi do gustu.
Troszkę jednak musiałam go przerobić, wg. mnie za duża ilość gorgonzoli i ryżu, tak więc podaję składniki tak, jak ja to przyrządziłam:
Bardzo smaczny przepis, który dostałam w zeszłym tygodniu od mojej Cioci.
Ciociu, wielkie buziaki, bardzo nam smakowało :-)
Schab jest szybki i prosty w wykonaniu, chociaż mięso najlepiej zostawić w ziołach na noc w lodówce.
Jako dodatek nadają się i ziemniaki i kasza jak również ryż, takie moje zdanie.
Jedliśmy z sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem z jogurtem.
Ilość jaką Wam podam, wystarczyła nam na dwa obiady i jeszcze trochę zostało, także mięsko nadaje się na obiad familijny ;-)
Przyznam się szczerze, że to mój pierwszy sezon ze szparagami...
Owszem, mamy ich w ogrodzie dość sporo, ale nigdy nic z nimi nie robiliśmy, rosły sobie i kwitły, na tym koniec...
W tym roku jest inaczej, tak się wszyscy na blogach zachwycali tym smakiem, że postanowiłam w końcu i ja wypróbować szparagi.
Na pierwszy ogień poszły gotowane z dodatkiem masełka z tartą bułką, zebrane prosto z ogrodu.
Byłam zaskoczona smakiem, miło zaskoczona. Od tamtego czasu kupiłam szparagi już dwa razy i zajadaliśmy je do obiadu własnie w ten sposób.
Ostatnio na stronie Mniam Mniam pojawił się przepis na pieczone szparagi z jajkami.
Gdy tylko to zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je w ten sposób przyrządzić!
Pyszności !!! Jeszcze lepsze niż gotowane, lekko chrupiące, zapiekane z masłem a do tego jajko sadzone pieczone w piekarniku, super !
Tak więc jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, polecam spróbować :-)
Co mogę napisać, zielone szparagi są delikatniejsze w smaku od białych. Są również bogatsze w wapno, magnez, fosfor oraz witaminę B i C a także sole mineralne i przeciwutleniacze.Regularne spożywanie szparagów zmniejsza ryzyko nowotworów jak również chorób serca, reumatyzmu, epilepsji, zapobiegają podagrze, cukrzycy oraz impotencji ;-)
Z powodzeniem można jeść szparagi podczas diet odchudzających, gdyż są niskokaloryczne, oraz wspomagają przemianę materii.
Szparagi możemy dostać już na straganach z końcem kwietnia a sezon na nie kończy się w czerwcu, także okres, kiedy możemy je kupić, jest bardzo krótki.
Korzystajmy więc z walorów smakowych jak i innych właściwości korzystnych dla naszego organizmu :-)