Lubicie indyka ? Ja bardzo !
Podaję go upieczonego z sosem śmietanowo-rozmarynowym, robię roladki ze szpinakiem, gotuję rosół na indyku i można by tu podawać wiele jeszcze przykładów.
Dzisiaj chcę wam przedstawić Indyka pieczonego z jabłkami, którego piekłam w tym tygodniu na obiad wspólnie z moją mamą :-)
Dla mnie drób pieczony z jabłkami to czysta poezja, mięso połączone z soczystymi owocami, które przeszły sosem z pieczenia, ah ! Pysznie !
Najpyszniejszą wątróbkę, jaką kiedykolwiek jadłam, robiła moja śp. Ciocia Hala.
Sos był rewelacyjny a dodatek jabłek sprawiał, że nadał mu wyjątkowy smak.
Starałam się odtworzyć przepis, jaki pamiętam z dzieciństwa i myślę, że udało mi się ;-)
Jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań.
Zresztą, co tu dużo mówić, uwielbiam połączenie kiszonej kapusty z jabłkami i suszonymi śliwkami.
Karkówkę można podać z ziemniakami jak i z kopytkami, czy innymi kluskami, byle na słono ;-)
Podsmażona a następnie duszona w kapuście, jest delikatna, kruchutka, soczysta, po prostu rozpływa się w ustach.
Zresztą sprawdźcie sami :-)