Karkówka jest pyszna, soczysta, dobrze doprawiona.
Robię już ją od kilki lat i mój Mąż jeszcze nigdy nie był zawiedziony jej smakiem ;-)
Dodatkowym atutem tego dania jest to, że mamy wszystko w jednym i mięso i pieczone ziemniaki.
Wystarczy jedynie przygotować surówkę.
Danie jest aromatyczne i pyszne, w sam raz na rozgrzewający obiad w zimowe dni.
Zresztą co tu dużo mówić, musicie koniecznie spróbować, polecam !
Dzisiaj coś bardziej wytrawnego, nie wiem, jak Wy, ale ja ostatnio troszkę się przesłodziłam ;-)
Jutro znów słodkości będą na blogu, gdyż dzisiaj piekłam sernik czekoladowy na przyjazd Teściów, aaa, no i przepis na ciasteczka digestive również się pojawi ;-)
Dzisiaj piątek i w tym dniu tradycyjnie pościmy.
Został mi karp, miałam jeszcze zamrożony spory świeży filet ze Świąt Bożego Narodzenia. Ale równie dobrze do tej potrawy możecie użyć dorsza.
Ryba jest soczysta, i wspaniale komponuje się z sosem śmietanowo-pieczarkowym, do tego natka pietruszki i obiad jak znalazł.
W moim domu od zawsze była pieczona pizza. Przeważnie tradycyjnie, pieczarki, cebula, ser, ketchup.
Moja Mama piekła jednak pizzę na grubym spodzie, natomiast z Mężem lubimy cienki spód.
Tak więc powstał troszkę zmodyfikowany przepis, który ma swoje źródło w książce "ABC Sztuki Kulinarnej - Przez żołądek do serca".
Tym razem pizza będzie nie z pieczarkami a z piersią z kurczaka doprawioną przyprawą gyros.
Do tego ser, ogórki konserwowe oraz sos pomidorowy, nic tu więcej nie potrzeba, jest na prawdę smaczna :-)
Pizza wychodzi na prawdę spora, ja zawsze piekę ją na blasze od piekarnika. I co najważniejsze, nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie, no chyba,
że wolicie grube spody, to wystarczy poczekać ok 1/ - 1 godziny, ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia).
Spokojnie naje się ją 4- osobowa rodzina :-)
Tego Strogonowa zawsze robiła moja Mama, teraz robię i ja.
Mój Mąż zajada się nim, połączenie wieprzowiny, pieczarek, ogórków konserwowych, cebuli i pieczarek jest przepyszne.
Prawdziwy Strogonow robi się z wołowiny, ale ile przepisów, tyle różnych jego wersji, spotkałam się nawet ze Strogonowem w wersji z piersią kurczaka.
My jednak lubimy ten wieprzowy i ten Wam dzisiaj serdecznie polecam !
Przepisów na podudzia z kurczaka, czyli, tzw. pałki mam kilka, z majerankiem, z ziołami prowansalskimi, itd...
Dzisiaj , na nasz sobotni obiad zrobiłam pałki marynowane w słodkiej papryce z dodatkiem curry i czosnku, bardzo prosta marynata.
Najważniejsze, aby mięso zamarynować dzień wcześniej wieczorem, wtedy będzie soczyste i aromatyczne.
Wszystkie mięsa, które piekę, marynuję dzień wcześniej, nawet szaszłyki na grilla, no chyba, że dowiem się o nim kilka godzin szybciej ;-)