Żurek staropolski

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Żurek staropolski - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

W moim rodzinnym domu nigdy nie mogło zabraknąć żurku na wielkanocne śniadanie.

Po Kościele zawsze składaliśmy sobie życzenia, dzieliliśmy się święconym i pierwszym daniem, jakie zawsze było jedzone, był żurek.

Do teraz podtrzymujemy tą tradycję :-)

 

Żurek gotuję tylko i wyłącznie na białej surowej kiełbasie, uważam, że taki jest najsmaczniejszy.

Można też opcjonalnie dodać wędzonego boczku do smaku ale niekoniecznie, ja nie dodaję.

 

 

Składniki:

- 3 marchewki

- kawałek selera

- 1 pietruszka korzeń

- 1 spora cebula

- 6 szt białej surowej kiełbasy

- 4-5 ziemniaków

- żur w butelce, ok 500ml(w zależności jak mocno chcemy naszą zupę zakwasić)

- ok 100 ml słodkiej śmietanki

- majeranek, tymianek, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

- gotowane jajka

- ok 1 l wody

 

Włoszczyznę razem z białą kiełbasą gotujemy we wrzątku przez ok 10 minut, następnie wyjmujemy kiełbasę.

Do warzyw dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko do momentu aż będzie w miarę miękkie, możemy sprawdzić warzywa widelcem lub nożem.

Międzyczasie krimy kiełbasę na półplasterki i podsmażamy z cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę.

Do wywaru z warzyw dodajemy podsmażoną białą kiełbasę z cebulą a następnie wlewamy żur.

Podgotowujemy przez chwilę, aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Do smaku możemy dodać odrobinę cukru.

 

Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

 

 

Polecam serdecznie !!!