Pieczona biała kiełbasa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Pieczona biała kiełbasa - 4.3 out of 5 based on 6 votes

 

Jedna z kilku tradycyjnych pieczeni na Święta wielkanocne, które zawsze goszczą na naszym stole :-)

Pieczona biała kiełbasa z marynatą z czosnku, pieprzu, soli oraz majeranku idealnie smakuje na chleb jak i sama w sobie z dodatkiem chrzanu lub ćwikły z chrzanem. U nas zawsze na świąteczne śniadanie :-)

 

 

Składniki:

- 6 szt białej surowej kiełbasy

- 2,5 łyżki oleju rzepakowego

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu

- 2 łyżki majeranku

- 3-4 ząbki czosnku

- 5 ziarenek ziela angielskiego

- 3 listki laurowe

 

 

Przygotowujemy marynatę. Przyprawy dodajemy do oleju, czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. 

Białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy marynatą, możemy odstawić na ok 1 godzinkę.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1-1,5 godziny. przez pierwsze 45 minut pieczemy pod przykryciem, kolejne bez przykrycia, aby nasze kiełbaski zarumieniły się.

 

 

 

Polecam serdecznie, szczególnie z chrzanem, rewelacja !!!