Babka czekoladowo-waniliowa

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Przyznam się szczerze, że to miał być przepis na Babkę marmurkową, ale za mało  zygzaków zrobiłam, dlatego nazwałam ciasto Babką czekoladowo-waniliową.

Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i delikatnie puszyste, moim zdaniem najlepsze tego samego dnia.

 

Przepis pochodzi z książki: "Tradycyjne ciasta".

 

 

Składniki:

- 250 g masła lub margaryny

- 250 g cukru

- 16 g cukru waniliowego

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 3 całe jajka

- 125 g mąki ziemniaczanej

- 375 g mąki pszennej

- 1 opak. proszku do pieczenia

- ok 150 ml mleka

- 50 g gorzkiego kakao

- tłuszcz i mąka do formy

- cukier puder do posypania lub lukier do oblania ciasta

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st (polecam jednak do 180 st, gdyż u mnie babka trochę się przypiekła od góry).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!!

 

 

Masło ucieramy na puszystą masę, miksujemy, dodając stopniowo 200 g cukru i cukier waniliowy oraz ekstrakt. Cukier w ogóle nie powinien być wyczuwalny. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu, miksujemy przez ok 0,5 minuty.

 

Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy.

Mleko również dolewamy po trochu do momentu aż ciasto uzyska konsystencję ciągliwą, jeśli trzeba dolewamy jeszcze odrobinę mleka.

 

Formę do babki o średnicy ok 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Wkładamy do foremki 2/3 ciasta,

Pozostałe ciasto miksujemy z kakao, resztą cukru oraz 3 łyżkami mleka.

 

Ciasto ciemne układamy na jasnym,a następnie robimy widelcem spirale przez obie warstwy ciasta.

 

Babkę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 65-75 minut, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

 

 

 

Smacznego :)