Babka majonezowa, wilgotna puszysta i mięciutka, najlepsza !!!

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babka majonezowa, wilgotna puszysta i mięciutka, najlepsza !!! - 4.5 out of 5 based on 14 votes

kliknij aby powiększyć zdjęcie

Tym razem Babka została upieczona wspólnie z moim Kochanym Mężem, a tak właściwie to Jego specjalność :-)

 

Przepis dostaliśmy kilka lat temu od znajomych, troszkę zmodyfikowaliśmy pod siebie i po wielu próbach powstało wspaniałe ciasto.

Babka z majonezem, którego w ogóle nie czuć w smaku, za to nadaje ciastu wilgotność, nie jest w ogóle suche.

Oprócz tego, ze wilgotne, ciasto jest puszyste i mięciutkie, rozpływa się w ustach i na prawdę warto je zrobić, nie będziecie żałować !

 

Przepis jest na 2 babki, jedną większą drugą mniejszą, bardzo gorąco polecam !

 

 

Składniki:

- 6 jaj (osobno żółtka i białka)

- 2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej

- 1 średni słoik majonezu , u mnie 400 ml (ja używam majonezu Winiary)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.

Gdy piana jest sztywna, mikser włączamy na najniższe obroty, dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, stopniowo wszystko dosypujemy do miksowanej masy.

Na koniec dodajemy majonez , po 1 łyżce, oraz ekstrakt z wanilii.

 

Formy do babki natłuszczamy masłem lub margaryną, obsypujemy mąką pszenną.

Wlewamy ciasto do 3/4 formy, pamiętajmy , że w piekarniku jeszcze urośnie.

 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.

Aby sprawdzić, czy ciasto jest już dobre, najlepiej wetknąć drewniany patyczek, jeśli jest suchy,m ciasto jest upieczone.

 

 

Serdecznie polecam !!!