Jedna z kilku tradycyjnych pieczeni na Święta wielkanocne, które zawsze goszczą na naszym stole :-)
Pieczona biała kiełbasa z marynatą z czosnku, pieprzu, soli oraz majeranku idealnie smakuje na chleb jak i sama w sobie z dodatkiem chrzanu lub ćwikły z chrzanem. U nas zawsze na świąteczne śniadanie :-)
Przyznam się szczerze, że to miał być przepis na Babkę marmurkową, ale za mało zygzaków zrobiłam, dlatego nazwałam ciasto Babką czekoladowo-waniliową.
Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i delikatnie puszyste, moim zdaniem najlepsze tego samego dnia.
Przepis pochodzi z książki: "Tradycyjne ciasta".
To sernik mojego dzieciństwa, na każdej imprezie rodzinnej był upieczony przez moją Śp. Babcię Wandzię.
Wszyscy się zajadali, był niesamowicie pyszny , rozpływający się w ustach, tak go pamiętam.
Przepis oczywiście z zeszytu mojej Babci.
Sernik dzięki ziemniakom jest wilgotny, w ogóle nie czuć ich smaku.
Możecie go upiec na kruchym cieście, lub tak jak ja, bez.
Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły, wtedy rozpływa się w ustach !!!
kliknij aby powiększyć zdjęcie
Tym razem Babka została upieczona wspólnie z moim Kochanym Mężem, a tak właściwie to Jego specjalność :-)
Przepis dostaliśmy kilka lat temu od znajomych, troszkę zmodyfikowaliśmy pod siebie i po wielu próbach powstało wspaniałe ciasto.
Babka z majonezem, którego w ogóle nie czuć w smaku, za to nadaje ciastu wilgotność, nie jest w ogóle suche.
Oprócz tego, ze wilgotne, ciasto jest puszyste i mięciutkie, rozpływa się w ustach i na prawdę warto je zrobić, nie będziecie żałować !
Przepis jest na 2 babki, jedną większą drugą mniejszą, bardzo gorąco polecam !
Strona 2 z 2