Kochani, w związku ze Świętami chciałabym Wam życzyć mnóstwo zdrowia radości oraz spędzenia tego wolnego czasu w rodzinnym gronie :)
Wesołego Alleluja !!!
Wesołych Świąt dla Wszystkich odwiedzających moją stronę!
Zdrowia, Miłości i Radości a przede wszystkim żebyście spędzali jak najwięcej czasu w rodzinnym gronie
życzy Asia, czyli Haim z Domowej Świątyni Smaku :-)
Jak dla mnie obowiązkowa pieczeń na Święta, coś wspaniałego na chleb i nie tylko !
W naszym domu nie mam miejsca w Święta na kupne wędliny, są mięsa, rolady, kiełbasy pieczone, to jest coś wspaniałego, staram się stosować to na co dzień, jeśli mam czas, osobiście wolę taką pieczeń na chleb niż kupne wędliny nafaszerowane chemią.
Zazwyczaj robię tak, że w dużej brytfannie piekę wszystko na raz: białą kiełbasę, schab ze śliwką boczek nadziewany jajkiem, czy mieloną pierś z kurczaka.
Powstaje wspaniały sos pieczeniowy, który można potem wykorzystać do obiadu.
Polecam serdecznie :-)
W moim rodzinnym domu nigdy nie mogło zabraknąć żurku na wielkanocne śniadanie.
Po Kościele zawsze składaliśmy sobie życzenia, dzieliliśmy się święconym i pierwszym daniem, jakie zawsze było jedzone, był żurek.
Do teraz podtrzymujemy tą tradycję :-)
Żurek gotuję tylko i wyłącznie na białej surowej kiełbasie, uważam, że taki jest najsmaczniejszy.
Można też opcjonalnie dodać wędzonego boczku do smaku ale niekoniecznie, ja nie dodaję.
Tym razem zapraszam Was na pieczeń z piersi z kurczaka, mielonej piersi z kurczaka.
Dodana świeży lubczyk, natka pietruszki, świeży czosnek oraz czosnek niedźwiedzi nadają pieczeni wspaniały smak i aromat !
Pieczeń jest chudziutka, podlana tylko wodą, bez dodatku tłuszczu, idealnie nadaje się na chleb jak i pokrojona na większe kawałki i podgrzana, do obiadu :-)
Polecam !
Strona 1 z 2