Surówka z czerwonej kapusty

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Surówka jest bardzo prosta w wykonaniu.

Czerwoną kapustę możemy zastąpić białą, zmieni się odrobinę smak, ale  obie są pyszne !

Najbardziej nadaje się do ziemniaków i mięsa, ale równie dobrze można ją przyrządzić do dań z kaszą jęczmienną bądź gryczaną.

Od lat jest na naszym stole, a przygotowanie jej do obiadu zapoczątkowała moja Mama, która nie wyobrażała sobie obiadów bez surówek, zawsze było ich co najmniej 5, tak zawsze tyle było !

I w zasadzie tymi surówkami można było tak  się najeść, że nie mieliśmy chęci na ziemniaki ;-) Wystarczyło samo mięso.

 

Dalej ciągnę tą tradycję zajadania surówek, czy gotowanych lub przetworzonych własnoręcznie warzyw, gdyż mają mnóstwo witamin i są bardzo zdrowe.

 

 

Składniki:

- pół małej główki kapusty

- 1 jabłko

- 1 średnia marchew

- mały kawałek selera

- pół korzenia pietruszki

- 1 płaska łyżeczka musztardy (daję sarepską)

- sól

- pieprz-

 -cukier

- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu bałkańskiego light

- 1,5 łyżki majonezu

- pół pęczka koperku

 

 

Kapustę szatkujemy, jabłko, marchew, pietruszkę i selera trzemy na tarce o większych oczkach.

Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, dodajemy musztardę i majonez.

Na koniec dosypujemy posiekany koperek i wszystko mieszamy.

 

 

Smacznego :-)