Surówka jest bardzo prosta w wykonaniu.
Czerwoną kapustę możemy zastąpić białą, zmieni się odrobinę smak, ale obie są pyszne !
Najbardziej nadaje się do ziemniaków i mięsa, ale równie dobrze można ją przyrządzić do dań z kaszą jęczmienną bądź gryczaną.
Od lat jest na naszym stole, a przygotowanie jej do obiadu zapoczątkowała moja Mama, która nie wyobrażała sobie obiadów bez surówek, zawsze było ich co najmniej 5, tak zawsze tyle było !
I w zasadzie tymi surówkami można było tak się najeść, że nie mieliśmy chęci na ziemniaki ;-) Wystarczyło samo mięso.
Dalej ciągnę tą tradycję zajadania surówek, czy gotowanych lub przetworzonych własnoręcznie warzyw, gdyż mają mnóstwo witamin i są bardzo zdrowe.
Składniki:
- pół małej główki kapusty
- 1 jabłko
- 1 średnia marchew
- mały kawałek selera
- pół korzenia pietruszki
- 1 płaska łyżeczka musztardy (daję sarepską)
- sól
- pieprz-
-cukier
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu bałkańskiego light
- 1,5 łyżki majonezu
- pół pęczka koperku
Kapustę szatkujemy, jabłko, marchew, pietruszkę i selera trzemy na tarce o większych oczkach.
Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, dodajemy musztardę i majonez.
Na koniec dosypujemy posiekany koperek i wszystko mieszamy.
Smacznego :-)
Komentarze
Pozdrawiam
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.