Letnia sałatka z makaronem "ryżowym"

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Letnia sałatka z makaronem "ryżowym" - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 

Pierwszy raz jadłam tą sałatkę 2 lata temu u mojej kuzynki i od tamtej pory ją robię. 

Zawsze wszyscy się zajadają, znika w oka mgnieniu.

Co ciekawe, jest tania i prosta do wykonania ! Za to bardzo smaczna :-)

Nazwałam tą sałatkę "letnia", gdyż najlepiej smakuje z sezonowymi ogórkami gruntowymi, wtedy są najsmaczniejsze ( szklarniowe kupione zimą są bez smaku) oraz świeżym koperkiem.

Makaron tak na prawdę nie jest ryżowy, a ma nazwę "ryżyk" a to dlatego, że faktycznie przypomina w wyglądzie ryż, jest natomiast typowym makaronem.

 

Polecam serdecznie tą orzeżwiającą letnią sałatkę :-)

 

 

Składniki:

- 125 g ( pół opakowania) makaronu ryżowego

- 15 plasterków szynki konserwowej

- 4-5 średnich ogórków gruntowych

- 1/3 pęczka koperku

- sól, świeżo zmielony pieprz

- 3 spore łyżki majonezu

 

 

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, ja dodaję jeszcze kilka kropli oleju, oczywiście wodę solę.

Wystudzony makaron przekładam do miski.

Szynkę konserwową i ogórki kroję w kosteczkę, koperek siekam dość drobno.

Wszystko przyprawiam solą i pieprzem, dodaję majonez i dokładnie mieszam do połączenia składników.

Sałatkę odstawiam do lodówki na ok 2-3 godziny, aby wszystkie smaki przeszły sobą.

 

 

Polecam serdecznie :-)