Placuszki otrębowe

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Witajcie !

 

Jak tam po tłustym czwartku ? Ja zjadłam niezbyt dużą ilość pączków, gdyż po tym całym wcześniejszym smażeniu przejadły mi się na równi z faworkami ;-)

 

Dzisiaj proponuję Wam bardzo smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie, które bardzo szybko sobie przyrządzicie.

Warunek jest tylko taki, że nie powinniście zbyt często przyrządzać sobie takiego śniadanka, gdyż otręby w zbyt dużej ilości mogą okazać się również szkodliwe.

 

 

Składniki na ok 10 placków (u mnie wystarczyło 5 szt na jedną osobę):

- 4 łyżki otrębów pszennych

- 4 łyżki otrębów żytnich

- 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego

- 1 jajko

- szczypta soli

- ok 8-10 suszonych moreli lub śliwek, może być też żurawina a w sezonie świeże owoce, np jabłka, truskawki, jagody

- garść rodzynek

 

Do polania:

- mały kubeczek jogurtu naturalnego

- 1 płaska łyżeczka cynamonu ( w przypadku świeżych owoców 2 łyżeczki cukru waniliowego)

- 2 łyżeczki cukru

 

Otręby mieszamy z jajkiem, jogurtem i szczyptą soli, smażymy na wysmarowanej olejem patelni, w przypadku teflonowej lub ceramicznej, dodanie tłuszczu możemy pominąć całkowicie.

 

Jogurt łączymy z cynamonem i cukrem, po usmażeniu placuszki polewamy.

 

 

Smacznego :-)