Dynia w occie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Dynia w occie - 3.5 out of 5 based on 2 votes

 

 


Przepis ten dostałam od mojej Teściowej, która co roku robi przetwory z dyni.

Wstyd się przyznać, ale dynię w occie spróbowałam pierwszy raz dopiero w zeszłym roku, wcześniej jakoś nie mogłam się zmusić, nie potrafiłam wyobrazić sobie smaku i to mnie chyba hamowało.

Mój Mąż jednak nie dał za wygraną i w końcu udało Mu się mnie namówić, do posmakowania dyni.

I co ??? I teraz ją uwielbiam, jest chrupiąca, słodko kwaśna, idealna do obiadu jak i do samodzielnego chrupania.

Jednym słowem jest MEGA pyszna !

 



Składniki na ok 8 słoików 0,5l :

- ok 2-2,5 kg dyni

- 3 l wody

- 500ml octu



Lukier:

- 2,5 szklanki cukru

- 2,5 l wody

- ok 16 goździków

- pół łyżki soli

 



Obraną i umytą dynię oczyszczamy z nasion i miękkiego miąższu. Kroimy w kostkę.

Zalewamy wodą z octem. Zostawiamy na 24 godziny.

Następnie miksturę octową wylewamy.



Zagotowujemy lukier z goździkami,  i dodajemy dynię.



Gotujemy do momentu zeszklenia dyni.


 Widać różnicę, prawda ?

Dynia, gdy zeszkli się, ma bardziej wyrazisty kolor.

Na koniec gorącą dynię wykładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy, kładziemy do góry dnem.



Polecam serdecznie ten przepis, jest rewelacyjny !